Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 22.01.2022. 07:30

Kraće vreme transporta, kamere, poštovanje EU standarda - šta EP traži za dobrobit životinja?

EU parlamentarci pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da pojačaju svoje napore u poštovanju dobrobiti životinja tokom prevoza, ažuriraju pravila EU-a i imenuju poverenika EU-a odgovornog za njihovu dobrobit.

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 196
  • 47
  • 0

Holandski stočari koji budu od 1. februara prevozili teško steonu ili tek nedavno oteljenu kravu na klanje rizikovaće odlazak na sud, upozorila je tamošnja uprava za bezbednost hrane (NVWA), navodi Nieuweoogst

Takva praksa je do sada smatrana prekršajem u toj zemlji za koju je stočar dobio tek opomenu ili administrativnu kaznu. Ali, mere se pooštravaju od prvog dana februara. Takođe, tamošnja Uredba o prevozu sadrži niz specifičnih situacija koje se tiču ozleđenih, slabih i bolesnih životinja koje se ne smeju prevoziti. 

Dakle, krave koje su prošle više od 90 odsto gravidnosti ili su se otelile pre manje od osam dana smatraju se nesposobnim za transport, čak i za kratka putovanja. Oni koji se ogreše o taj zakon, počiniće kazneno delo okrutnosti prema životinjama. 

Čini se kako bi ovakva, i još stroža praksa mogla biti sprovođena i u drugim zemaljama članicama Evropske unije. 

Odraziće se na sve u stočarstvu

Dobrobit životinja jedna je od ključnih stavki strategije "Od polja do stola", a juče su zastupnici Evropskog parlamenta raspravljali i glasali o tome kako je poboljšati upravo tokom prevoza, ali i efikasnije kontrolisati izvoz živih i ograničiti prevoz mladih životinja, što će imati velikog uticaja na stočare i sve u lancu ove grane poljoprivredne proizvodnje, prerade, trgovine i transporta životinja. 

Ova će odluka uticati na sve karike u lancu (Foto: Depositphotos/adwo@hotmail.com)

Na plenarnoj su sednici usvojili preporuke sa 557 glasova za, 55 protiv i 78 suzdržanih. Pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da pojačaju svoje napore u poštovanju dobrobiti životinja tokom prevoza, ažuriraju pravila EU-a i imenuju poverenika EU-a odgovornog za njihovu dobrobit, a sve nakon što je pre godinu i po formiran istražni odbor ispitao kršenja pravila EU. 

Šta se sve traži?

Vreme i udobnost

Vreme putovanja domaćih životinja koje idu na klanje ne bi smelo biti duže od osam sati, zahtevaju, a gravidne životinje u poslednjoj trećini trudnoće ne smeju se prevoziti duže od četiri sata. Neodbijena telad mlađa od četiri nedelje takođe se ne bi smela prevoziti osim između farmi na udaljenosti kraćoj od 50 km. 

Zastupnici žele i nadzorne kamere na transportnim vozilima, posebno za utovar i istovar. Nacionalna tela trebalo bi da odobre planove putovanja životinja samo ako se predviđa da će temperatura biti između 5ºC i 30ºC. Osim ovoga parametra, traži se i evidentiranje vlažnosti i nivo amonijaka u vozilima. 

Poštovati EU standarde

Parlamentarci kritikuju kako ne postoji sistem kontrole, za prevoz u zemlje koje nisu članice EU. Zahtevaju kontrole za takve pošiljke kako bi im se osigurala hrana i ispravna voda, ali i dovoljno prostora za glavu. Izvoz živih životinja trebalo bi da bude odobren samo ako je u skladu s evropskim standardima dobrobiti životinja.

Životinje nekada proživljavaju svojevrstan horor (Foto: Prijatelji životinja)

Takođe zagovaraju prelaz na efikasniji i etički sistem koji favorizuje transport semena ili embriona u odnosu na rasplodnu stoku te trupove i meso u odnosu na životinje koje se voze na klanje. Pozivaju Komisiju da hitno predstavi, najkasnije do 2023., akcijski plan za podršku ovoj tranziciji, uključujući predlog o posebnom fondu za smanjenje društveno-ekonomskih učinaka promena koje je potrebno uraditi.

Treba misliti i na poljoprivrednike

"Prevoz živih životinja mora da se nastavi, kako u državama članicama tako i u trećim zemljama, uz poštovanje najviših standarda dobrobiti životinja. To je važno za ekonomiju EU-a i za finansijski opstanak naših poljoprivrednika", komentarisao je EU izvestitelj Daniel Buda. 

Suizvestilac Izabel Karvaljas dodala je kako se mora ulagati u bolja rešenja kako bi se smanjila potreba za prevozom živih životinja.

"Međutim, moramo imati na umu društvenu dimenziju onoga što predlažemo i kako će to uticati na ljude", zaključila je. 


Tagovi

Transport životinja Transport krava Dobrobit životinja EU standard Prevoz stoke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao