Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 19.07.2021. 07:30

Kozama protiv požara: Neke zemlje daju i naknadu za ovu aktivnost

Nedostatak ispaše omogućava širenje rastinja koje brzo plane. Kako bi tome stali na kraj kalifornijski zemljoposednici bore se uz pomoć koza.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 133
  • 34
  • 0

Prošle godine u Kaliforniji zabeležena je sezona požara najviših razmera. Bilo ih je 10.000, a izgorela je površina veća od 4,2 miliona hektara. Zbog velikih vrućina, u tom delu Sjedinjenih Američkih Država, česti su oni šumski, a zbog ekstremnih vremenskih prilika ove se godine predviđa da će ih biti još više.

Zbog rekordno niskog nivoa vlage među vegetacijom u planinskim predelima "South Bay" i "Santa Cruz", na ranču "TomKat" odlučili su da preduzmu preventivne mere. Udružili su se sa organizacijom "Goatapelli" i na svoje imanje doveli 850 koza kako bi obrstile svu potencijalno zapaljivu vegetaciju, piše people.

"Ove životinje su važan ekološki alat u našem arsenalu strategija za ublažavanje vatrene stihije", kazala je Kat Tejlor, upravnica ovog ranča. Lani Malberg, osnivač organizacije "Goatapelli" dodala je da se njihovo stado strateški premešta po krajoliku i time sprečava širenje vatre.

Kombinacija koza i ovaca

Nedostatak ispaše omogućava rast različitih grmova i manjeg drveća, što stvara guste i teško prohodne šikare koje povećavaju opasnost od izbijanja požara, sprečavaju pristup stoci i onemogućuju rast vrednih pašnjačkih vrsta.

Kombinacija zajedničkog koriščenja koza i ovaca je izrazito pogodna u prevenciji od ove nepogode, jer ovce pretežito pasu, a koze brste, stoji u radu pod nazivom "Važnost koza i ovaca u zaštiti životne sredine" koji je predstavljen 2017. godine na 12. Međunarodnom simpoziju agronoma. Autori ističu da je u poslednje vreme sve važnija uloga ovaca u čišćenju zemljišnih površina pogotovo na područjima gde su letnje temperature visoke poput onih kršovitih, planinskih, ali i nepristupačnih.

Na području Francuske metoda ciljane ispaše u svrhu prevencije od požara primenjuje se više od 30 godina dok u Španiji stočari učestvuju u programu prevencije ciljanom ispašom za šta dobiju novčanu naknadu i/ili obeštećenje u obliku ograda, pristupa vodo-crpilištu ili građevinskog materijala.


Tagovi

Kalifornija Požari Koze Ciljana ispaša Naknada


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]