Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranilice za ptice
  • 08.01.2019. 20:00

Korisne ptice su gladne tokom zime - nahranite ih energetskom bombom!

Zimi je bašta prekrivena snegom, a korisne ptice ostaju bez hrane. Napravite hranilice i uživajte u posmatranju ptica, koje će vam se odužiti tako što će vašu baštu čistiti od štetočina.

Foto: Pixabay/Hans
  • 1.265
  • 32
  • 0

Zima je period godine kada u bašti nema mnogo posla, posebno kada sneg prekrije prirodu. Međutim, u ovom periodu mnogi stanovnici bašte koji su nam pomoćnici u borbi protiv štetočina ostaju bez hrane i treba im pomoći kako bismo ih zadržali do sledeće sezone. Ptice su naši saveznici, jer pojedu preko 10.000 štetočina tokom godine.

Obezbedite hranu za ptice

Izvori hrane za ptice se tokom zime smanjuju, posebno nema sočnih gusenica. U potrazi za hranom korisne ptice mogu napustiti vašu baštu, ali nam niko ne garantuje da će se na proleće vratiti. Što je manje ptica, to je više štetnih insekata i puževa.

Hranu za ptice možemo obezbediti na više načina, a posebno je to važno za male vrste poput senica.

Tokom zime, zajedno sa decom, možemo napraviti i postaviti hranilice za ptice, koje ćemo povremeno dopunjavati raznim zrnevljem. Uključite maštu i od različitih materijala napravite hranilice: od kartona, plastičnih boca, starih tanjira, šoljica, od ambalaže prehrambenih proizvoda, kore citrusa. Iskoristite sve što vam je na dohvat ruke.

Pticama je potrebna masnoća tokom zime

Tokom zime veoma važno da se u njihovu ishranu uključe masnoće. Kao izvor masnoća možemo iskoristiti goveđi loj, neslano salo, svinjsku mast ili maslac. Već ćemo mnogo učiniti ako komad loja ili sala pričvrstimo za grane u krošnji drveta.

Od svinjske masti ili maslaca i zrnevlja možemo napraviti energetsku super hranu. Dovoljno je masnoću izmešati sa zrnevljem i dobićemo loptice koje možemo okačiti u mrežastim vrećicama.

Druga varijanta je da se salo, loj ili maslac rastope, a u rastopljenu masnoću dodamo zrnevlje. Sadržaj prespemo u kalupe ili plastične čašice, zabodemo slamčicu koju izvadimo kada se smesa stvrdne.

Od zrnevlja možemo koristiti proso, pšenicu, suncokret ili možemo kupiti gotovu smesu zrnevlja i semenki za ptice. U masnoću možemo dodati grožđice, bademe.

Treća varijanta je da iskoristimo šišarke, koje su se otvorile. Četkicom nanesemo što više rastopljene masnoće, a zatim takvu šišarku izmešamo sa zrnevljem. Postupak je kao kada kolače posipamo orasima ili kokosom.

Zrnevlje za ptice sa želatinom

Deca će rado pomoći u izradi ovakvih hranilica, a potrebni su vam:

  • kalupi za kolače ili obične plastične čašice (može i od jogurta),
  • papir za pečenje,
  • plastične slamčice ili grančice,
  • konpac ili vuna,
  • brašno,
  • voda,
  • želatin,
  • med ili sladak sirup,
  • zrnevlje za ptice.

U posudi dobro izmešajte ¾ šolje brašna, 4 šolje zrnevlja za ptice, 3 kašike slatkog sirupa, pola šolje vode. Dobijenu smesu premestite u kalupe koje ste premazali masnoćom, da bi kasnije sadržaj lakše ispao. U sadržaj zabodite slamčice kako bi se formirala rupica kroz koju ćete provući nit vune i formirate petlju za kačenje na grane.

Smesa bi trebalo da ostane u kalupima dok se ne stegne, oko tri sata.


Tagovi

Hrana za ptice Hranilica Ptice zimi Masnoća Zrnevlje Napravi sam


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.