Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezavisna laboratorija
  • 26.04.2017. 12:00

Kontrola mleka za ekstra kvalitet

U Srbiji bi do juna trebalo da počne sa radom nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka. To bi značilo kraj poslovne politike otkupljivača sirovog mleka po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi", prekinula bi se dugogodišnja praksa da mlekare same kontrolišu kvaltet i higijenu mleka koje otkupljuju.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 2.133
  • 100
  • 0

Dugogodišnja praksa da mlekare kontrolišu kvalitet i higijenu mleka koje otkupljuju uskoro bi trebalo da postane prošlost. Ako se ovoga puta ispuni obećano, taj posao preuzeće država, odnosno nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka. Ipak, treba podsetiti da se na početak rada ove institucije čeka više od 13 godina.

"U planu je da najkasnije u maju počne s radom nezavjiisna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka u Srbiji. Mi ćemo po prvi put imati pravu sliku kakav je kvalitet mleka u zemlji. Kojoj klasi pripada svaka litra. Analize će se raditi svakodnevno i onda ćemo znati s čim smo se suočili i kakvo mleko pijemo", rekao je Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivredu.

EU traži ekstra klasu

EU traži sirovo mleko ekstra klase, a polovina proizvedenog mleka u Srbiji to nije. I to je problem. U prevodu, ukoliko postanemo ravnopravna članica EU, svo naše meleko moraće da bude ekstra klase. Mora se priznati da je to veliki izazov i za državu i za stočare. Iz resornog ministarstva najavljuju i da će od 1. januara naredne godine visina podsticaja na koju će moći da računaju proizvođači zavisiti od kvaliteta mleka.

"Za proizvođače mleka je važno to da će im se prvi put cena obračunavati na osnovu rezultata nezavisne analize. Onda ćemo moći da kažemo šta je prisutno na tržišutu. Svi oni koji imaju mleko u ekstra i prvoj klasi imaće veća davanja od strane države u odnosu na one koji imaju mleko lošijeg kvaliteta. To je jedini način da se poboljša kvalitet mleka u Srbiji", kaže Glamočić.

Nezavisna laboratorija značajna i potrošačima

Početak rada nezavisne laboratorije i potrošačima će pružati sigurnost da piju provereno i zdravo mleko. Neće više biti prostora za sumnju, kao što se to dogodilo pred kraj prošle godine, kada je Nacionalna organizacija potrošača izašla sa analizama koje su pokazale da je dobar deo uzoraka paterizovanog mleka u kesama imao povišen nivo bakterija.

"Treba biti svestan da je mleko takva sirovina kod koje neki deo uzoraka mora, da tako kažem, da bude neispravan. Moramo da se trudimo da to bude u što manjoj meri. Nije problem samo kod mlekara. Problem je prvenstveno u polaznoj sirovini na samoj farmi. Kada farmeri budu znali da se mleko svakodnevno kontroliše onda će i te kako voditi računa o tome. Tada ćemo i imati kvalitetnije mleko", objašnjava Dragan Glamočić.

Predlog nekih udruženja je da se od naredne godine za mleko ekstra kvaliteta isplaćuje premija u iznosu od 10 dinara po litru, a za manje kvalitetno mleko 3-4 dinara. Na taj način bi se nagradili oni koji ulažu u proizvodnju i kvalitet mleka. Važno je i da se onima koji žele da unaprede kvalitet mleka ostavi prelazni rok i dovoljno vremena da to i učine.

Nezavisna kontrola u Nišu, Batajnici i Novom Sadu

U Nišu je otvorena najsavremenija laboratorija u kojoj će se između ostalog kontrolisati i kvalitet mleka. Nezavisna kontrola radiće se i u Batajnici i Novom Sadu.

"Tok uzorkovanja i način uzimanja uzoraka je rešen Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka. Sada su se stekli uslovi da se on primeni konkretno i na terenu. Oprema je nabavljana dugi niz godina. Zbog finansijskih problema do nje nije moglo odjednom da se dođe. Sada su se stekli uslovi da se ta oprema angažuje i da se ona upotrebi u svrhu ispitivanja kvaliteta mleka. Dok nezavisna laboratorija ne počne da kontroliše kvalitet mleka, radi se na priremi terena - kontaktiranju mlekara i obučavanju ljudi koji će uzmati uzorke na terenu", kaže Mile Pećinar, šef laboratorije za isipitivanje kvaliteta mleka u Novom Sadu.

On kaže da na osnovu dosadašnjih razgovora sa predstavnicima mlekara i one iščekuju početak rada nezavisne laboratorije. Reakcije su pozitivne.

"Na osnovu rezultata naših analiza moći će da plaćaju otkupnu cenu mleka. Ne samo da ima smisla sa stanovništa prerađivača da mleko ekstra klase plaćaju najviše, jer od tog mleka mogu da dobiju najbolje proizvode, već to ima smisla i sa stanovišta unapređenja stočarske proizvodnje. Kvalitetno mleko može da se dobije samo sa farme koja je dobra i koja posluje u skladu s propisima po pitanju dobrobiti i adekvatne ishrane životinja", dodaje Pećinar.

Pogon mlekare

Koliko će u početku rada nezavisne laboratorije biti mleka u ekstra klasi, u ovom trenutku može samo da se licitira.

"Iz prostog razloga što velika količina mleka u zemlji do sada nije bila analizirana. Proizvođači i ne znaju kakav kvalitet imaju, jer do sada nisu imali priliku da to mleko analiziraju u nezavisnim institucijama. Činjenica je, međutim, da je dobiti kvalitetno mleko zaista teško. I činjenica je da ćemo mi dugo morati da radimo na poboljšanju njegovog kvaliteta. U početku sigurno neće biti sjajano", objašnjava sagovornik.

Cena analize mesečno neće prelaziti 900 dinara

Тek treba da se utvrdi koliko će proizvođači plaćati analize mleka nezavisnoj laboratoriji. Troškovi još nisu do kraja izračunati, zbog toga što ne postoji tačan broj uzoraka koji će se kontrolisati.

"Od toga će zavisiti cena analiza. Računica je da će na mesečnom nivou to biti oko 800-900 dinara. Možda će biti i niže kada budemo dobili tačan broj uzoraka. Kako su to analize koje su predviđene Pravilnikom, proizvođač ne može da bira da li hoće ili neće da analizira mleko. Precizno je definisano da proizvođač koji daje mleko na dalju preradu mora da kontroliše kvalitet mleka. Ono što nije do laboratorije, to je određivanje ko će plaćati ta ispitivanja. To je ostalo da se definiše" kaže Pećinar.

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja mleka Nezavisna laboratorija Objektivni rezultati Mlekare Kvalitet i higijena mleka Država Institucije Dragan Glamočić Subvencije Potrošačima Nišu Batajnici Novom Sadu Mile Pećinar Cena analize Troškovi Računica Premija


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.