Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola pesticida
  • 09.12.2022. 15:00

Kontamnirani pesticidima: EU povećava kontrolu za limun i grejpfrut iz Turske

Na osnovu službenih kontrola utvrđeno je da su pošiljke citrusa kontaminirane pesticidima. Kontrole će biti rigoroznije.

Foto: Depositphotos/kirirurisu.gmail.com
  • 91
  • 19
  • 0

Evropska komisija je donela odluku da poveća kontrolu pesticida za turske limune i grejpfrut koji se uvoze u EU. Odluku je jednoglasno usvojio Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje.

Sistem brzog alarmiranja za hranu i hranu za životinje (RASFF) je objavio podatke koji upozoravaju da je došlo do snažnog povećanja broja pošiljki limuna i grejpfruta iz Turske u kojima su premašeni sadržaji pesticida iznad službene granice utvrđene propisima EU.

Zbog toga je izmenjena uredba (EU) 2019/1793, a postotak kontrole se povećava s 10 na 30 odsto u slučaju grejpfruta, odnosno s 20 na 30 odsto za limun. Mera stupa na snagu početkom januara i primenjivaće se šest meseci. Strogim graničnim kontrolama, uključujući analizu pesticida, biće podvrgnuto tri od deset kamiona koje transportuju ovo voće za tržište EU.

Na osnovu službenih kontrola koje su sprovele države članice u skladu s članovima 5. i 6. Provedbene uredbe (EU) 2019/1793 pokazano je da su pošiljke iz Turske imale visoku stopu neusklađenosti s relevantnim zakonima i odredbama predviđenim u Uniji.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m u visinu, sa sjajnim listovima, belim cvetovima jakog mirisa i osvežavajućim plodovima. U odgovarajućem... Više [+]

Grejpfrut

Grejpfrut

Engleski naziv: Grape fruit, Citrus paradisi | Latinski naziv: Citrus paradisi Macfad.

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkog ukusa. Smatra se da je hibrid narandže i limuna. Raste na područjima tropske i suptropske klime. Beru se i prerađuju svi... Više [+]

Tagovi

Evropska komisija Turska Limun Grejpfrut Višak pesticida Kontaminacija Kontrola pesticida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D