Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biomasa
  • 17.02.2021. 16:00
  • Pčinjski okrug, Vladičin Han

Kompanija "Nektar": Otpad od prerade voća za proizvodnju zelene energije

Od bio mase pored toplotne energije dobijaće se i organsko đubrivo koje će biti korišćeno za đubrenje sopstvenih plantaža voća.

Foto: Gordana Nastić
  • 560
  • 278
  • 0

Kompanija "Nektar" oduvek je svoju strategiju razvoja gradila na konstantnom unapređenju poslovanja, jačanjem direktne distributivne mreže, razvojem novih proizvoda i stalnom brigom za njihov vrhunski kvalitet. Ovakvim načinom poslovanja, a pre svega inovativnom strategijom, menadžment ove kompanije godinama unazad postavlja visoke standarde na tržištu, stalno podižući lestvicu na viši nivo.

Nektarovi stručnjaci su to i te kako imali na umu kada su u proteklom periodu krenuli da rade na projektu unapređenja energetske efikasnosti u svojim postrojenjima, želeći na taj način da na ovom planu dođu do dugoročnog rešenja za samu kompaniju, a pre svega za okolinu u kojoj posluju.

I zelena energija i đubrivo za voćnjake

Otuda je njihov strateški plan bio da što više smanje emisiju štetnih gasova u postojećim postrojenjima. Intenzivno su radili i na prelasku sa mazuta na bio gas i bio masu, iako po trenutno važećim propisima Republike Srbije takvu obavezu nema ni jedna kompanija u ovoj zemlji. Tim povodom je uloženo preko sedam miliona evra u održive izvore energije u Bačkoj Palanci, a krajem prošle godine i na teritoriji Vladičinog Hana gde su u svojoj fabrici krenuli da pripremaju teren za izgradnju prvog postrojenja na bio masu.

Biomasa - šansa za opstanak na selu

Izgradnja ovog postrojenja koje se polako privodi kraju, prema rečima direktora poslovne jedinice Fabrike “Nektar” u Vladičinom Hanu Milovana Rankovića, odvija se onako kako su to njihovi stručnjaci zamislili.

"Planiramo da ovaj pogon na bio masu otvorimo krajem idućeg meseca, a tada će naša postrojenja u Vladičinom Hanu u potpunosti preći da rade na bioenergiju. U ovom postrojenju koristićemo organski otpad iz prerade voća i druge organske materije za proizvodnju zelene energije", kaže Ranković i dodaje da od biomase pored toplotne energije dobijaće i organsko đubrivo koje će koristiti za đubrenje sopstvenih plantaža voća.

"Verujemo da će naši sugrađani osetiti boljitak od prelaska na održive izvore energije i da ćemo time dati snažan doprinos očuvanju životne sredine."

Cilj - smanjenje ugljen dioksida i metana

U ovoj kompaniji se od zacrtanih ciljeva, prema njegovim rečima, nije odustalo ni u jeku pandemije tako da je njeno poslovodstvo u aprilu prošle godine krenulo sa realizacijom investicionih projekata u vrednosti od četiri miliona evra, odnosno u izgradnju postrojenja na bio masu u Vladičinom Hanu sa ciljem da se otpočne proizvodnja zelene energije i dovede do smanjenja emisiju ugljen dioksida i metana.

Kompanija "Nektar" godinama radi na uvećanju proizvodne mreže sa voćarima

"Kroz partnerstva sa lokalnim samoupravama radićemo i na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada, na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda za najmanje 15 odsto do 2027. godine i uvođenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Sve ovo radimo sa ciljem da održivo poslujemo i ostavimo zdravo okruženje budućim generacijama", naglašava direktor.

Uporedo sa širenjem i osavremenjavanjem svojih proizvodnih pogona Kompanija "Nektar" godinama radi i na uvećanju proizvodne mreže sa proizvođačima voća ne samo u hanskoj opštini već iz drugih opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Tako je Radna jedinica "Nektar" u Vladičinom Hanu postala najveći centar za preradu voća u Srbiji.


Tagovi

Biomasa Biogas Kompanija Nektar Milovan Ranković Đubrenje voća Postojenje Zelena energija


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.