Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 25.02.2022. 18:00

Kombinovane mašine smanjuju troškove, broj prohoda i zbijanje zemljišta

Master serija nemačke kompanije "Güttler" spojila je dve radnje u jednoj mašini. Njome se smanjuje broj prohoda na parceli, ali i upotreba goriva.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 204
  • 19
  • 0

Kod obrade zemljišta moramo da vodimo računa kako da izbegnemo štetno zbijanje koje uzrokuje poljoprivredna mehanizacija prelazeći preko parcele. Preporučuje se da operacije pripreme za setvu obavljamo kada zemljište postigne optimalno stanje, posebno da nije prevlažno, i da se operacije obave sa što manje prohoda. Stručnjaci savetuju da se oranje i priprema zemljišta obave u jednom mahu.

Manji i troškovi rada

Za to je najbolje koristiti kombinovane mašine koji omogućavaju manji broj prelazaka, smanjuju zbijanje pritiska i troškove rada.

Jedan od takvih je i Master serija nemačke kompanije "Güttler" kojom su spojili dve radnje u jednoj mašini, jer se seedbed Compactor sa Masterom može koristiti za oranje i pripremu setve u jednom prohodu, odnosno, u njega je integrisano nekoliko operacija obrade zemljišta. Na taj se način smanjuje broj prohoda na parceli, ali i upotreba goriva.

Dosadašnja rešenja su imala krute okvire od tri i četiri metra i sklopive ramove od 4,5m. Početkom ove godine predstavljena je šestometarska verzija sa poluvešanjem, a sa sklopivim ramom. Model od osam metara je dobio potpuno novi glavni okvir.

Obrada zemljišta u jednom prohodu

Položaj lopatice se može podesiti u nekoliko koraka u vertikalnom smeru, a zatim slede zakrivljeni opružni zupci s pomoćnim opružnim ojačanjem raspoređenim na posebnom okviru u pet redova, koji rahle zemljište. Dubina obrade se može podesiti iz kabine traktora.

Dve mašine integrisane u jednu

Kako ističu u Güttler-u, zbog različitih brzina valjkasti elementi se ne začepljuju čak ni u uslovima vlažnog zemljišta i efikasno obavljaju svoju svrhu. U suštini, to su dve mašine integrisane u jednu koje se mogu koristiti pojedinačno zahvaljujući različitom podešavanju i podesivom vučnom rudom.

Ovo je pogodno u periodima kada su druge mašine u fazi "mirovanja", jer nemaju tu mogućnost rekombinovanja delova.

Modelom od šest metara se može optimalno upravljati sa univerzalnim traktorom za teške uslove rada od 200 KS.

Kako u radu izgleda šestometarska verzija, pogledajte u videu:

 .-

Tagovi

Kombinovana mašina Priprema zemljišta Oranje Güttler Master serija Zbijanje zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.