Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativa herbicidima
  • 27.03.2022. 15:00

Koliko je efikasan uređaj za električno uništavanje korova?

Francuski istraživači od 2018. rade na ispitivanju električnih uređaja za suzbijanje korova. Rezultati su zanimljivi.

Foto: YouTube/Printscreen
  • 186
  • 42
  • 0

Konačna zabrana glifosata je na pomolu, a kontrola korova uz pomoć električne energije smatra se odličnom alternativom. 

Ova metoda je interesantna mnogim poljoprivrednim proizvođačima, posebno u organskoj poljoprivredi, prenosi Agrarheute

Suzbijanje korova u tri brzine

Francuski Institut du Végétal (Arvalis) testirao je ovakvu vrstu kontrole od 2018. godine, a fokus je na efikasnosti u suzbijanju korova koji raste u međurednom prostoru uzgajanih useva.

Testiranje je sprovedeno u blizini Metza, a Xpower uređaj je radio sa Zassoov-im Electroherb procesom.

Lako podešavanje

Korov je tretiran pri brzinama od dva, četiri i sedam kilometara na čas, a kontrolna površina je tretirana glifosatom zbog poređenja. Istraživači su posle 37 dana utvrdili efikasnost, vidljive razlike zabeležene su među različitim kulturama.

Odlična primena u repici

Primena glifosata u jesenjem suzbijanju korova u usevu uljane repice bila je delotvorna samo 45 odsto, a električni je tretman uspeo u skoro 100 odsto slučajeva pri svim brzinama. Efikasnost glifosata u prolećnom usevu graška bila je 85 odsto dok je električni tretman uništio preko 90 odsto korovskih biljaka.

Sa žitaricama je situacija bila drugačija. Primena glifosata se pokazala efikasnijom, dok je električni uređaj u najboljem slučaju postigao 20 odsto koristi. Tretiranje elektro uređajima u proleće nije imalo nikakvog efekta kada su u pitanju višegodišnji travnjaci.

Jesenji tretman se pokazao boljim, barem u travno-detelinskim smesama i čistoj crvenoj detelini gde je više od 80 odsto korova uništeno.

Bitna je brzina

Suzbijanje korovskih biljaka obavlja električni napon koji ide kroz biljke i zemljište i tako oštećuje njihove ćelije zbog čega dolazi do sušenja. Rezultat zavisi od biljne vrste, raspoložive biomase, gustine biljaka i vlažnosti. U veoma suvim uslovima neophodan je oprez, jer uvek postoji opasnost od požara.

Veća efikasnost kod sporijeg kretanja

Testovi pokazuju da su manje brzine znatno efikasnije, a najviše koristi ima od one od dva kilometara na čas, jer su biljke duže izložene električnom naboju.

Istraživači su kombinovali električni proces sa malčerom i valjkom. Pokazalo da valjanje nije povećalo efikasnost, dok je malčer delovao na bolji rezultat u suzbijanju korova.

Prednosti i nedostaci postupka

Ispitivanjem je utvrđeno da je tretiranje električnom energijom efikasnije kod širokolisnog korova. Na tretmane će negativno delovati velika količina biomase, odnosno veća zakorovljenost. Vlažnost zemljišta takođe deluje na rezultate. Na suvljem zemljištu oni su bolji, kao i kada je zelena masa korova vlažna (zbog rose).

Veliki nedostatak je mala radna brzina te mali radni zahvat od tri metra. Osim toga, radi se o tehnologiji koja je znatno skuplja od primene glifosata ili obrade zemljišta i do 250 evra/ha.

Pozitivno je što nije bilo negativnih efekata na život u zemljištu na tretiranim parcelama, a tu se prvenstveno misli na gliste i mikrobnu biomasu, nema štetnih rezidua i negativnog efekta na oprašivače.

Kako mašina izgleda u radu, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Xpower Suzbijanje korova Glifosat Električna energija Alternativa herbicidima Zakorovljenost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃