Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rizici u proizvodnji
  • 11.04.2020. 14:00

Kojim metodama smanjiti rizike u poljoprivrednoj proizvodnji?

Ovi rizici su rezultat klimatskih promena, cena inputa za proizvodnju, ekoloških rizika, opadanja plodnosti zemljišta i njegova erozija, finansijskih rizika i drugih.

Foto: Julijana El Omari
  • 157
  • 6
  • 0

Rizici su sastavni deo poslovanja poljoprivrednih gazdinstvu i nastaju usled specifičnog karaktera poljoprivredne proizvodnje, globalizacije i liberalizacije tržišta, tranzicionih i integracijskih procesa, klimatskih, političkih i tržišnih promena. Izvori rizika su mnogobrojni i sa stanovišta poljoprivrednog proizvođača rizik može biti u pogledu veličine prinosa i u pogledu cena na tržištu poljoprivrednih proizvoda, objašnjava Živko Stefanović, stručnjak za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe "Poljosvet" iz Loznice.

Nestaće polovina svetskih vinograda?

Ovi rizici su rezultat klimatskih promena (nestabilnost klime, poplava, suša, grad), cena inputa za proizvodnju, ekoloških rizika (zagađenja vode, zemlje i vazduha, smanjivanje biodiverziteta), opadanja plodnosti zemljišta i njegova erozija (kao posledica intenzivnog korišćenja veštačkih đubriva i klimatskih promena), finansijskih rizika, kaš što su nesigurnost i neraspoloživost izvora finansijskih sredstava za finansiranje proizvodnje, visoke kamatne stope na kredite, neostvarivanje planiranih prihoda od proizvodnje.

Metode za smanjivanje rizika

Kako bi smo smanjili te rizike, loznički savetodavac predlaže korišćenje svih raspoloživih mogućnosti koji olakšavaju poljoprivrednu proizvodnju, a doprinose povećanju prinosa i prihoda.

  • Korišćenje podsticaja države za zasnivanje i unapređenje proizvodnje (podsticaji za podizanje novih zasada, zasnivanje novog stada, unapređenje infrastrukture na gazdinstvu, subvencionisanje osiguranja useva od štete, kupovina nove mehanizacije).
  • Finansijski instrumenti; korišćenje namenskih subvencionisanih poljoprivrednih kredita, ugovaranje otkupa proizvoda pre početka proizvodnje, stvaranje mogućnosti odložene prodaje - izgradnjom hladnjača i skladišta i prodajom u trenutku visokih tržišnih cena proizvoda, prilagođavanjem asortimana zahtevima tržišta).
  • Diverzifikacija proizvodnje na gazdinstvu - smanjuje se rizik od uticaja nepovoljnih klimatskih uslova jer različite biljne kulture različito podnose nepovoljne klimatske uslove, ublažava se rizik od nepovoljne tražnje za pojedinim proizvodima i povoljno utiče na očuvanje plodnosti zemljišta i biodiverzitita).
  • Integrisanje primarne proizvodnje unutar ukupnog lanca hrane (snažnije proizvodno, interesno i vlasničko povezivanje poljoprivrede).
  • Udruživanje poljoprivrednika - već smo ranije pisali, da se u mnogim granama agrara ističe potreba udruživanja, na primer, za vinare Fruške Gore, uzgajivača svinja i prerađanih proizvoda. Udruživanjem se u značajnoj meri, rešava pitanje plasmana robe.

Uzgajivačima svinja potrebno udruživanje za bolji plasman i cenu na tržištu

Ovim metodama u znatnoj meri se umanjuju rizici koji mogu dovesti do negativnih ekonomskih efekata u poljoprivrednoj proizvodnji poljoprivrednog gazdinstva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rizici u poljorpivredi Udruživanje Klimatske promene Živko Stefanović Fnansijska sredstva Podsticaji Integrisanje primarne proizvodnje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...