Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KiTeh
  • 16.06.2023. 16:30

KITE tehnologije: Nova dimenzija poljoprivrede

Cilj osnivanja odeljenja za preciznu poljoprivredu je da poveže sektor mehanizacije i agronomije, da definiciju precizne poljoprivrede pretvore u realizaciju.

Foto: Đorđe Lalić
  • 219
  • 44
  • 0

Živimo u doba informacija, u kome se vrednost tačnih i preciznih podataka meri zlatom, pa se to svakako oseti i u poljoprivredi, gde je granica između tehnologije i njive sve tanja. Od načina prikupljanja i obrade podataka sa njive, moderni poljoprivrednik oseti promenu i u svom džepu. 

Generalni direktor kompanije KITE d.o.o Imre Kiš je naveo da više od 15 godina razvijaju i primenjuju preciznu tehnologiju i da sa njom u Mađarskoj trenutno pokrivaju više od 900.000 hektara. Dodaje i da su u tome lideri u ovom delu Evrope.

Izvršni direktor kompanije KITE d.o.o Đorđe Mišković naveo je cilj osnivanja odeljenja za preciznu poljoprivredu, a to je da poveže sektor mehanizacije i agronomije, da definiciju precizne poljoprivrede pretvori u realizaciju, kao i da velikoj većini poljoprivrednika kojoj to predstavlja znak pitanja, a po malo i strah, približi tehnologiju koja predstavlja budućnost.

John Deere nudi tehnologiju, reči su Đorđa Miškovića

"Bez podrške John Deere-a ova priča ne bi mogla da se realizuje u Srbiji, a veliki zaokret u strategiji kompanija je učinila pre nekoliko godina kada je svoju poziciju na tržištu definisala u smislu ponuđača tehnologije", rekao je Mišković.

"See & Spray" i druge tehnologije

Teritorijalni biznis menadžer kompanije John Deere Migel Vega je naveo da je "See & Spray" tehnologija prva i najbitnija. John Deere je razvio ovaj sistem koji u prevodu znači "vidi i poprskaj", da bi se pri prskanju, tretirao samo korov, a ne i gajena kultura. Kao drugu bitnu stvar je naveo i elektrifikaciju.

"Trenutno postoji na tržištu jedan hibridni traktor sa SUS motorom i sa generatorom, ali i dalje je tendencija razvoja električnih traktora, koja dozvoljava prenos električne energije na priključke. Nema posredne hidraulike, mehaničkog prenosa vratila, već struja može brže da reaguje između traktora i priključka", kaže Vega.

Vega o novim John Deere tehnologijama

Kao treću bitnu stvar, naveo je autonomnost traktora i vozila, misleći prvenstveno na John Deere 8R seriju koja čak može da se komercijalno kupi u Americi. Oni su sa projektom autonomnog traktora počeli pre 25 godina.

Nebojša Balać koji vodi tim KITE tehnologije demonstrirao je jedan prikaz na daljinu, gde je JD link bio posrednik. Kreirali su varijabilnu mapu za hemijski tretman, za đubrenje i za setvu. U realnom vremenu su je poslali na dva traktora, jedan na parceli u Čeneju koji je bio zadužen za prskanje, a potom su varijabilnu mapu za setvu i đubrenje poslali na traktor koji se nalazio na njihovom štandu.

Nude mnoga rešenja

Menadžer u odeljenju precizne poljoprivrede firme KITE d.o.o Stanko Oparnica kaže da oni nude integrisana rešenja, automatizaciju, optimizaciju radne mašine, kao i agronomsku optimizaciju.

"Prvi nivo integracije je na samom traktoru. Na R traktorima je potpuno integrisan 'Auto truck' sistem, monitor, tako da je cela priprema za navigacioni sistem već izvedena i za primenu svih drugih tehnologija koje su nam potrebne za rad", kaže Oparnica dodajući da je dovoljno da se doda prijemnik i već imamo operativni navigacioni sistem.

Pametna poljoprivreda: Kvalitetnim informacijama do poboljšanja proizvodnje

Takav sistem bez preciznosti ne može da se koristi, stoga je KITE napravio svoju mobilnu RTK mrežu, a ove godine su je proširili i za još dve bazne stanice. Takođe su im i sve tehnologije koje Isobus poseduje otključane i primenljive.

"Imamo i napredne korisnike koji koriste ove tehnologije, kao što su za ravnanje zemljišta, 'pass driver- pasivno vođenje, aktivno vođenje i slične tehnologije. Najvažnija stvar je integracija između kancelarije i parcele. Imamo Operations center, John Deer-ovu aplikaciju koja je potpuno besplatna, u kojoj se pripremaju radni nalozi, varijabilne mape i tako dalje", kaže Oparnica i dodaje da se putem JB linka bežičnim prenosom, prenose ti radni nalozi, pa kada traktor priđe parceli, prepozna lokaciju koja mu se prikaže na displeju.

Komunikacija između klauda i mašine

Agronomske operacije se skidaju pet puta u jednoj sekundi, prave se paketi od 30 sekundi i onda se šalju u klaud, a telematika se skida svake sekunde. Od marta se pojavila i tehnologija "data sinc" gde možete automatski između mašina da delite A-B linije, granice parcela i tako dalje. Prednost "Operations centra" je što je kompatabilan i sa drugim navigacionim sistemima.

"U ovoj mobilnoj aplikaciji pojavjuje se status opreme. Kod setve može da se izabere broj semenki koja se trenutno seje, da vidimo produktivnost u hektarima na sat, da vidimo koliko imamo goriva, ili kada je pauza", kaže Oparnica i dodaje da "Operations center" prikazuje i koliko vremena je potrebno da se određena operacija izvrši na parceli, kao i mogućnost povlačenja različitih informacija o vremenskim prilikama koje su bile kada je ona izvršena - temperatura, pravac i jačina vetra i vlažnost vazduha.

"Što više podataka imamo - to smo pametniji"

Stručni saradnik za održivu poljoprivrednu proizvodnju u preciznoj poljoprivredi Dragan Milurović je naveo da se u narednom periodu mora staviti akcenat na manji broj inputa, broj prohoda, na smanjenje toksičnosti i rezistencije, kao i na zaštitu životne sredine. Podsetio je i na Evropske regulative koje će do 2030. godine ukinuti najmanje 50 odsto sintetičkih pesticida.

"Prvi alat koji koristimo u zaštiti bilja i u navodnjavanju jeste meteorološka stanica. Ona se koristi tako što pratimo padavine i sonde koje su raspoređene po parceli. Što se tiče zaštite bilja koristimo je tako što pratimo temperature, pratimo sume temperatura i trenutno smo u procesu kreiranja klopki koje će nam služiti zajedno sa meteorološkom stanicom da napravimo modele sa predikcijom za tretiranje insekata", rekao je Bilunović.

"KITE jet", "Treffler" i John Deere M732i

Prva mašina koja im je stigla iz KITE Zrt iz Mađarske jeste "KITE jet". Ona ima dosta mogućnosti, može da se kači na prednje i zadnje poluge umesto tega, može da bude preko hidropogona, odnosno kardanskog. Što se tiče zaštite bilja veoma je značajna, može da se montira na međuredni kultivator i na sejalicu. Na primer, na traktoru mogu da budu dva "KITE jet-a", jedan koji služi za distribuciju tečnih đubriva i drugi za distribuciju herbicida. Ušteda je u prohodima i radnoj snazi, jer u jednom prohodu radi đubrenje, zatim setvu i na kraju herbicidni tretman.

Sledeća mašina koju su koristili ove godine jeste "Treffler". To je opružasta drljača od 9,2 metara sa pet radnih tela koja pomaže u boljem pokrivanju neravnih delova parcele. Centralna podešavanja i agresivnost poluga su, kako Bilunović kaže, najbitniji u zaštiti bilja jer prilagođavanjem otpora možemo da sačuvamo gajenu kulturu i da uklonimo korov.

"Pored svih karakteristika, prednost John Deere M732i jeste što je jedna sekcija - jedna dizna i to nam omogućava da tretiramo svaki korov pojedinačno. Pored 'See&spray-a' koja je naša neka perspektiva, ovo nam je alat koji ćemo tek da koristimo", rekao je ovaj stručnjak dodajući da posle pravljenja zone za prskanje, koja može da bude 50cm, možemo da pokrivamo samo jedan, željeni korov.

Više podataka - veća prednost

Agronom u timu KITE tehnologije Dejan Brankov je naveo da što više podataka imamo - to smo pametniji, to više znamo o našoj parceli i možemo bolje da unapredimo našu proizvodnju. 

"'Operation center' je uvezan sa PGR - agronomskom aplikacijom sa kojom KITE kompanija radi. Kreiramo mape, šaljemo u PGR, iz te aplikacije vraćamo u 'Operations center' i zatim šaljemo u mašine naših klijenata", rekao je on.


Tagovi

KiTeh Kite tehnologije Imre Kiš Đorđe Mišković Migel Vega John Deere See&Spray Elektrifikacija Nebojša Balać JD link Stanko Oparnica RTK mreža Telematika Data sinc Dragan Bilunović KITE jet Treffler Dejan Brankov


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

KITE d.o.o

Međunarodni put 162a, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121400525, e-mail: info@kitedoo.rs web: http://www.kitedoo.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃