Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Austro Diesel
  • 29.03.2023. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Mošorin

Kod Kozareva Massey Ferguson i ore i žanje

Gena Kozarev iz Mošorina, zajedno sa svojim zetom obrađuje 480 jutara zemlje, a sve to pregazi osam točkova mašina Massey Ferguson.

Foto: Đorđe lalić
  • 2.411
  • 701
  • 0

U Mošorinu, selu pored Tise, u zaleđu Titelskog brega, pored arheološkog nalazišta Feudvar, gde je nekada koračala Keltska noga, danas lutaju zveri od 300 konjskih snaga. Iako su se Kelti više zanimali stočarstvom, kao i mnoštvo sadašnjih seljaka u ovom selu, Gena Kozarev se ipak odlučio za ratarstvo.

Kozarev zajedno sa svojim zetom Milisavom Radićem na oko 480 jutara zemlje, proizvodi kukuruz, soju, pšenicu, uljanu repicu i ječam. Sve teže radove, oranje, tanjiranje, spremanje, podrivanje, presovanje, kako kaže, radi sa traktorom Massey Ferguson S8730 od 300 konjskih snaga. Ova mašina iz S serije pogonjena je šestocilindričnim AGCO Power motorom, zapremine 8,4 litre. Ima maksimalni obrtni moment od 1390 Nm i podiznu moć od 12 tona.

"Kao najveću prednost na ovom traktoru bih izdvojio što ima Vario menjač, jer je jako dobra stvar. Radi pod malim obrtajima i sam sebe šteluje kako mu odgovara, pod kojim obrtajima da vuče, ako mu je lako - on smanji, ako je teže - doda", kaže Kozarev i dodaje da je primetna i velika ušteda u gorivu

"Što se tiče Vario menjača, bukvalno na nekih 1.100 do 1.200 obrtaja vuče tereta 25 tona zrna, što sa prikolicom ukupno iznosi i preko 30 tona. Igra se sa tim."

Kozarev sa svojom mašinom od 300KS

"Hidraulika je najbitnija, i ona mora da radi dobro, pogotovo u oranju. Recimo pri ulaženju u prvu brazdu, ako se samo malo dublje krene, traktoru je 30 do 40 odsto teže. Imamo Kvernerland plug obrtač sa pet glava. Za ovaj traktor, to je generalno i mali plug, ali ne oremo mi neke velike površine, više podrivamo", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da njegov Massey Ferguson može da vuče i plug sa šest-sedam brazdi bez problema, ali da oni nemaju potrebe za tim.

Mala potrošnja kod podrivanja

Podrivač imaju Moro Aratri sa 3,5 metara radnog zahvata i sa sedam radnih tela. Njega, kaže, traktor nosi bez problema. Kod njih je uglavnom i zemlja teška, ritska masna, a na ovoj lakšoj koriste plug i gruber. Na takvoj nema potrebe za duboko oranje, zato što je humusa do 25 cm, a sve dublje je po njegovim rečima, žuta neplodna zemlja, koja se onda diže gore i kvari strukturu i plodnost. 

"U ritu gde je masna, gde nam je zemlja blizu Tise, radimo podrivačem na 50-60 centimetara bez problema. Manja potrošnja goriva nam je kada podrivamo na toj dubini, nego da sa plugom oremo na 20 centimetara", kaže naš sagovornik i dodaje da je zemlja jako teška za oranje i kada bude kiše, kao kroz blato da se ide, zemlja neće sa plužne daske da spadne.

U podrivanju troši do 15 litara goriva po jutru

Dodaje da su u podrivanju trošili od 12,5 do 15 litara goriva po jutru, a u oranju kada je "masno" oko 20-25 litara. Na lakšoj zemlji sa plugom od pet glava, 2,6 metara zahvata i uz pomoć Vario menjača, potrošnja im nije prelazila više od oko devet litara po jutru, odnosno nekih 15 do 16 litara po hektaru. Kozarev dodaje i da svi ti teški traktori od 300 i više konjskih snaga nisu ekonomični za transport.

"Ima ogibljen prednji most i suspenziju kabine, jako je udoban. Težak je to traktor, s tegovima ima preko 14 tona. Dobro kopira rupe, pogotovo kada se pozadi zakači neka teška mašina", kaže Kozarev i dodaje da ga oni imaju oko godinu i po dana i da nemaju nikakvih zamerki.

S7347 Activa

Pored traktora, poseduju i Massey Ferguson S7347 Activa kombajn u kom se nalazi identičan motor kao i u traktoru. On ima šest slamotresa i odlikuje ga jačina protoka pod najtežim uslovima, a poseduje i "PowerFlow" otkosni uređaj.

Massey Ferguson kombajni: "Vidi se da inženjeri nisu spavali"

"Sa kombajnom smo prezadovoljni. Što se tiče kvaliteta, rada, a i održavanja. Mislim da su delovi za Massey Ferguson-a najpristupačniji, AgroCesla nema koji deo nema", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da postoje i druge firme od kojih se delovi mogu lako nabaviti, a pored pored toga, navodi i da su delovi za njega povoljni.

Milisav Radić pored mašine s kojom radi

"Kombajn je jako moćan, može mnogo da 'guta'. Međutim, kada je rod dobar - može da proguta, ali ne i da preradi, hoće da prosipa, stoga mora da ide polako. Gubici dosta zavise i od kombajnera", kaže naš sagovornik i dodaje da je na njemu sve na dugmad, samo se sita mehanički podešavaju, ali i ona, kada se jednom podese, nema potrebe za ponovno nameštanje.

Isti motor - mali potrošač

Kozarev navodi da je i na kombajnu potrošnja mala, da su sa šestorednim adapterom imali potrošnju oko osam litara po jutru.

"U pšenici, pošto nam je bitna slama, kosimo što niže, pa je zbog toga malo veća, jer što je niže, opterećenje za kombajn je veće i mora sporije da se ide. Ako hoćemo na 20cm, onda može i brže, ali ne praktikujemo to", kaže naš sagovornik.

Remont se obavlja na vreme i sve je uvek ispravno

"Lance redovno menjamo kada je to potrebno, a menjali smo i šine na dobu pre dve do tri godine. Bukvalno, kada treba da se odradi adaptacija, da se promeni korpa, kombajn se pregleda od početka do kraja. Bilo koji ležaj da je sumnjiv, ili ako je potreban novi kaiš ili slično, skidamo ga i stavljamo novi. Ne želimo da dolazimo u situaciju da nam se desi neka neispravnost u sezoni, pa da čekamo majstora ili slično, a sve zbog nekog ležaja od 500, 1.000 ili 2.000 dinara", kaže Kozarev i dodaje da je kombajn najskuplji kada jedan dan u žetvi neispravan stoji.

U planu i novi MF kombajn

Prinosi prošle godine u žitu i repicu su, kaže, bili dobri, pobegli su od suše, ali kukuruz i soja su nastradali. Međutim, koliko nije bilo kiše - dobro je i rodilo, s obzirom da kiša nije padala po tri meseca.

"Prinosom ne bi trebao biti zadovoljan, međutim, kakva je godina bila, moram biti zadovoljan. Što se kukuruza tiče, imali smo parcelu koju smo navodnjavali, pa smo imali blizu pet tona po jutru, ali na bregu i na još nekim mestima gde nismo navodnjavali oko dve do tri tone. Soju smo isto navodnjavali, pa smo nešto i izvukli, ali nas je pored suše dočekao i veliki grad u septembru, pred samu vršidbu", kaže ovaj ratar i dodaje da su do sada obično osiguravali pšenicu baš zbog ovakvih stvari.

Plan je, kako Kozarev kaže, da osveže svoj vozni park novim kombajnom, ali isto Massey Fergusonom - Ideal 7. 

"Hoćemo da uzmemo veći kombajn, jer nam je u cilju da što pre završimo žetvu, zato što se baziramo na presovanje slame." 


Foto prilog


Tagovi

Mošorin Massey Ferguson S8730 Gena Kozarev Ušteda u gorivu Milisav Radić Mali potrošač Vario menjač Podrivanje S7347 Activa Ideal 7


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner