Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sela fudbalera
  • 30.11.2022. 10:00

Ko su naši reprezentativci koji potiču sa sela?

Srpska reprezentacija koja broji 26 igrača iz različitih krajeva zemlje, u svojim redovima ima i one koji su potekli iz seoskih sredina.

Foto: Depositphotos/krsmanovic (ilustracija)
  • 849
  • 54
  • 0

Izgubili od Brazila, nerešeno sa Kamerunom. Sada su sve oči uprte u utakmicu sa Švajcarskom. Ako pobedimo "sajdžije", a Brazil Kamerun, nastavljamo dalje borbu ka svetskom tronu u fudbalu.

Srpska reprezentacija koja broji 26 igrača iz različitih krajeva zemlje, u svojim redovima ima i one koji su potekli iz seoskih sredina. Mlade nade u koje su sad sve oči uprte u predstojećim danima, dolaze iz Mačvanskog, Šumadijskog, Topličkog okruga, ali i iz jednog sela Republike Srpske.

Saša Lukić

Na poziciji veznih igrača, sa 34 odigrane utakmice do sada i postignuta dva gola za klub Torino u kom je trenutno, Saša Lukić, odrastao je u selu Varna kod Šapca.

Ovo selo mačvanskog okruga, čije se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom, nekada je bilo poznato po povrtarstvu, a sada zbog suženog tržišta dominira stočarska i ratarska proizvodnja.

Poseduje 2.000 ha obradivih površina, a oko 400 ha je pod šumom i voćnjacima. Primetno je veće interesovanje za gajenjem jagode, pa ovo voće pojedinih proizvođača se izvozi za Rusiju. Inače, u selu postoji vila "Albedo" koja ima staž od četiri decenije u seoskom turizmu, specijalizovana za kulturni turizam, a dobitnica je najvišeg priznanja u turizmu Srbije.

Mačvanin u borbi za pehar (foto: Facebook/Dragan Stojković Piksi)

Upravo iz njega potiče "monstrum na sredini terena", kako Lukića naziva selektor Dragan Stojković Piksi.

Filip Kostić

Takođe na poziciji veznih igrača, Filip Kostić iz kluba Juventusa do sada je odigrao 51 utakmicu sa tri postignta gola u karijeri. Na Mundijalu u Rusiji je odigrao sva tri meča grupne faze. Mladi 30-ogodišnji reprezentativac potiče iz Velikog Polja, kragujevačkog naselja, katastarske opštine Korićani u kojoj dominira voćarska proizvodnja i prehrambena industrija.

Nažalost, ovo naselje poplavom pre tri godine je potpuno bilo odsečeno od civilizacije. Reka Lepenica presekla je jedini put koji je bio veza ovog dela naselja ka glavnom putu i autobuskim stajalištima sa jedne strane i put ka školi sa druge strane, pisao je Glas Šumadije.

Ivan Ilić

Vezni igrač naše reprezentacije, Ivan Ilić inače igra u klubu Helas Verona i do sada je odigrao sedam utakmica. Iako nema postignutih golova, u petak će imati istorijsku šansu da zabeleži prvi u svojoj karijeri. Kako je pisao BBC Srbija, njegova majka je Danijela Ilić, legendarna košarkaška reprezentativka Jugoslavije, osvajačica srebra na Svetskom prvenstvu 1990. i Evropskom prvenstvu 1991. godine. On i njegov brat su još kao tinejdžeri u paketu prodati u slavni Mančester siti, ali je i Ilić dugo lutao dok nije pronašao sreću.

Potiče iz sela Glašince, opštine Žitorađa. 

Mladi igrač sa "južne pruge" (foto: Crvena Zvezda News 24/7)

Kako se i može pretpostaviti, meštani sela, kao i ostalih ove opštine pretežno se bave povrtarstvom i plasteničkom proizvodnjom, zbog idealnih agrogeografskih uslova. Treba istaći da na maloj površini postižu značajne prinose, te od povrtarskih kultura, na godišnjem nivou najviše proizvode paradajz, krastavac, paprika i bostan.

Luka Jović

Na poziciji napadača, sa 29 odigranih utakmica i 10 postignutih golova, Luka Jović, koji inače igra za klub Fiorentina, dugo je važio za jednog od najvećih talenata u Srbiji. Iako je rođen u Loznici, odrastao je u selu Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj - Batar.

Selo broji 39 gazdinstava površine 110,2 ha, gde se meštani najviše bave ratarstvom i stočarstvom. U ovom selu postoji i viševekovni hrast, za koji meštani veruju da je star 200 do 300 godina.

Sve oči su sada uprte u naše momke. Da li će zabeležiti uspeh i proslaviti mesta iz kojih su potekli?


Tagovi

Reprezentacija Srbije Fudbalski savez Srbije Luka Jović Selo Batar Ivan Ilić Selo Glašince Filip Kostić Selo Veliko Polje Saša Lukić Selo Varna Svetsko prvenstvo u fudbalu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...