Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Panel diskusija
  • 13.05.2015. 16:00

Ključ opstanka poljoprivrednika je udruživanje

Rast konkurentnosti poljoprivrede u velikoj meri zavisi od formiranja efikasnog tržišnog lanca koji uključuje širok spektar novih proizvoda, usluga i učesnika.

Foto: depositphotos.com
  • 100
  • 4
  • 0

U sklopu Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, ambasada Kraljevine Holandije organizovala je panel diskusiju na temu Organizovanost organizacija proizvođača u Srbiji - šanse i izazovi: iskustva iz Holandije, Hrvatske i Srbije.

Ova panel diskusija organizovana je sa ciljem da se promovše dobra praksa proizvođačkih organizacija poljoprivrednih proizvođača u EU, kao i da se podele iskustva u tom smislu sa gostima iz Holandije i Hrvatske. Ambasador Kraljevine Holandije Loran Stokvis, ovom je prilikom istakao važnost tržišne orijentacije poljoprivrednih proizvođača i njihove sposobnosti da prepoznaju i primene inovacije, kako bi bili konkurentni.

Težak opstanak u ruralnim područjima

Ministarka Bogosavljević Bošković istakla je važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke organizacije, na njihovom putu uspeha i prosperiteta. Dodala je i da proizvođači često ne mogu sami da nađu put ka zahtevnom tržištu, a danas im na putu stoje i veliki trgovački lanci sa kojima se teško nositi kada su u pitanju cene, što često znači nesigurnu egzistenciju ali i sve teži opstanak u ruranim područjima.

Važno je formirati efikasan tržišni lanac

"Nema sumnje, rast konkurentnosti poljoprivrede u velikoj meri zavisi od formiranja efikasnog tržišnog lanca, lanca koji uključuje širok spektar novih proizvoda, usluga i učesnika. Unapređenje tržišnog lanca u svim njegovim segmentima, jedan je od uslova jačanja i efikasnosti sektora poljoprivrede, tj. njegove sposobnosti da tržištu isporuči u kontinuitetu dovoljne količine zdravstveno bezbednih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda", rekla je Bogosavljevć Bošković, ističući kolika je važnost proizvođačkih organizacija u plasmanu proizvoda, ali i u poslovnom povezivanju i promociji.

Sa panela je poslana i poruka da će Vlada Republike Srbije u narednom periodu preduzeti niz aktivnosti ka unapređenju institucijalnog okvira i podrške svim vidovima poslovnog povezivanja i udruživanja, gde će posebna pažnja biti posvećena podršci udruženjima proizvođača.

Foto: depositphotos.com;budabar


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Udruživanje Tržište Snežana Bogosavljević Bošković Ruralna područja Konkurentnost Loran Stokvis Inovacije Holandija Srbija Hrvatska Organizacija proizvođača Panel diskusija Poljoprivredni sajam Novosadski sajam