Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 15.05.2021. 07:30
  • Danska

Klimatski porez imaće drastične posledice za dansku poljoprivredu?

Danski porez od 161,40 evra po toni proizvedenog CO2 ugasiće oko 19.000 radnih mesta u poljoprivredi i poskupeti mleko, meso i povrće.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 206
  • 35
  • 0

Uvođenje većeg poreza na ugljen dioksid (CO2) i štetne gasove dovelo bi do značajnog kolapsa proizvodnje mesa i mleka u Danskoj i imalo dalje posledice na potrošačke cene i radna mesta, pokazale su procene stručnjaka danskog Ekonomskog veća za životnu sredinu.

Međutim, oni se bez obzira na to i dalje zalažu za njegovo uvođenje i to u iznosu od 161,40 evra po toni proizvedenog CO2, piše top agrar. Ova država sebi je postavila ciljeve zaštite klime smanjenjem ukupnih emisija štetnih gasova za 70 odsto do 2030. i postati potpuno klimatski neutralna najkasnije do 2050. godine.

Pad proizvodnje, radnih mesta i poskupljenje hrane

Ako se namet primijeni na ovom nivou, odbor očekuje smanjenje proizvodnje govedine za čak 37 odsto, svinjetine za 23, a mleka 34 odsto do 2030. godine u odnosu na dosadašnji nivo. 

Za poljoprivrednu proizvodnju u celini očekuje se pad od oko 22 odsto. To bi značilo i veliki rast cena za većinu poljoprivrednih proizvoda. Na primer, mleko bi poskupelo za 14 odsto, govedina 17, a svinjsko meso za devet odsto. 

Danski potrošači morali bi da plaćaju znatno više i povrće, a doplata se procenjuje na 14 odsto trenutnih cena. Osim toga, Veće je u martu priznalo i da bi ovaj namet tu zemlju mogao da košta 19.000 radnih mesta. Ali, nadaju se da će to nadoknaditi novootvoreni poslovi u vezi sa sektorom zaštite životne sredine i uslužnih delatnosti.

Do svega ovoga bi došlo zbog kolapsa proizvodnje i pada međunarodne konkurentnosti, a procenjuje se da će BDP pasti za oko 0,15 odsto.

"Najava poreza smanjila bi nesigurnost u vezi sa budućim klimatskim politikama i kompanije bi mogle sa većom sigurnošću 'zeleno' da ulažu", rekao je za Energy voice ekonomski savetnik za životnu sredinu, Lars Garn Hansen.


Tagovi

Danska Klimatski porez CO2 Radna mesta Poskupljenje hrane Niža proizvodnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.