Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 21.12.2020. 18:00

Klanje po verskim pravilima članice mogu same da zabrane - odlučio Sud EU

Sud je odlučio da EU propis o klanju ne sprečava države članice da same nametnu obavezu omamljivanja životinja pre njihovog ubijanja. To se odnosi i na slučaj klanja propisanog verskim pravilima.

Foto: Bigstock/Fatality
  • 129
  • 5
  • 0

Sud Evropske unije doneo je presudu da zemlje članice mogu da zabrane praksu klanja po verskim pravilima, poznatom i kao "ritualno klanje", radi pomovisanja dobrobiti životinja, a bez kršenja prava verskih grupa.

Ova je odluka doneta nakon što su jevrejska i muslimanska druženja želela pravno da ospore zabranu halal i košer ubijanja u belgijskoj pokrajini Flandriji. Ranije ove godine glavni je advokat Suda, Gerard Hofman izjavio kako takvu meru treba ukinuti jer nije u skladu s pravom EU.

Važna je dobrobit životinja

Međutim, Sud je prošlog četvrtka odlučio da EU propis o klanju ne sprečava države članice da same nametnu obvezu omamljivanja životinja pre njihovog ubijanja. To se odnosi i na slučaj klanja propisanog verskim pravilima, pod uslovom da nije u suprotnosti sa Poveljom EU o temeljnim ljudskim pravima, stoji u saopštenju ovog zakonodavnog tela.

Ta povelja uključuje pravo na primenu verske prakse i obreda, ali je u presudi naznačeno da ona mora biti usklađena sa sposobnošću reverzibilnog omamljivanja kako bi se postigao EU cilj opšteg interesa, odnosno dobrobiti životinja.

U saopštenju ističe se kako postoji naučni konsenzus o tome da je prethodno omamljivanje najbolji način za smanjenje patnji stoke u trenutku njenog usmrćivanja. Ovaj zaključak pojašnjavaju time da su se u Flandriji vodili naučnim istraživanjima te su prednost dali najmodernijoj dopuštenoj metodi usmrćivanja što je u skladu s povećanom osveštenosti o problematici njihove dobrobiti. 

"Naposletku, Sud utvrđuje da dekret ne zabranjuje niti sprečava stavljanje u promet proizvoda životinjskog porekla koji potiču od onih koje su zaklane obredom ako ti proizvodi potiču iz druge države članice ili treće zemlje", zaključuje se u saopštenju. 

Verske grupe kritikovale presudu

Verske grupe su odmah osudile presudu, piše politico, a predsednik Evropskog jevrejskog kongresa, Moše Kantor izjavio je da je to težak udarac na tu populaciju u Evropi.

"Pravo na praktikovanje naše vere i običaja ozbiljno je narušeno ovom odlukom", upozorio je.

"Planiramo iskoristiti svaki pravni lek kako bismo ispravili ovu nepravdu", dodao je Johan Benizri, predsednik belgijske Federacije jevrejskih organizacija.

Inače, prema jevrejskim običajima za košer, odnosno islamskim za halal meso, životinja se mora zaklati brzim potezom noža i ispuštanjem krvi. Aktivisti osuđuju ovakav postupak i smatraju da je stoku humanije uspavati ili omamiti pre ubijanja.

Poljska planira da zabrani klanje životinja po verskim pravilima

Podsetimo, nedavno je Poljska kao jedan od najvećih evropskih izvoznika halal i košer mesa htela zabraniti klanje životinja po verskim pravilima. Međutim, nakon celovečernje rasprave parlamentarnog odbora, kojoj su prethodili protesti poljoprivrednika u Varšavi, odbijen je amandman o zabrani ritualnog klanja za izvoz. 


Tagovi

Halal Košer Klanje Verska pravila Evropska Unija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.