Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 24.06.2020. 15:00

Klanica u Nemačkoj novo žarište virusa COVID-19: Uveden karantin

Nakon što je klanica u gradiću Giterslo postala novo žarište virusa korona gde je zaraženo više od 1.500 radnika, nemačke vlasti su vratile karantin.

Foto: JumpStory
  • 168
  • 7
  • 0

Nemačke vlasti vraćaju na snagu mere karantina na zapadu zemlje, u okrugu gradića Giterslo u kom živi oko 360.000 ljudi, nakon što se pojavilo novo žarište virusa korona. U tamošnjoj klanici Tenis zaraženo je više od 1.500 zaposlenih, piše BBC.

Premijer pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Armin Lašet rekao je da će "preventivne mere" trajati do 30. juna. Ovo je prvi put da su vraćene restrikcije otkako ih je Nemačka ukinula u maju. Inače, ovu zemlju hvale zbog načina na koji su pristupili pandemiji i nosili se s njom, ali su ponovo zabrinuti zbog drugog talasa. 

Dele hranu za više od 7.000 zaposlenih

Lašet je opisao epidemiju povezanu sa fabrikom za pakovanje mesa u Tenisu, jugozapadno od grada Giterslo, kao "najveći incident sa infekcijom" u zemlji.

"Odlučili smo da su potrebne dodatne mere", rekao je novinarima.

Ljudima nije zabranjeno da napuštaju to područje, ali Lašet je apelovao na lokalne stanovnike da ne putuju. Barovi, muzeji, bioskopske dvorane i teretane su zatvorene, a restorani mogu da služe samo obroke za poneti. Strože mere fizičkog distanciranja ponovno su na snazi, a škole i vrtići za 50.000 dece su zatvoreni.

Beli luk - potencijalni lek u borbi sa virusom COVID-19

Postoji i obvezan karantin za sve zaposlene u kompaniji pogođene virusom COVID-19. Za sprovođenje mera raspoređene su tri policijske jedinice u pratnji pomoćnih radnika. Vlasti su postavile metalne ograde oko stambenih zgrada u kojima žive radnici i dele hranu više od 7.000 zaposlenh.

"Važno je da se prema radnicima u karantinu postupa humano", kaže Lašet. Samo 24 stanovnika u tom okrugu koji ne rade u klanici do sada su pozitivni na virus korona, dodao je.

Šef nemačkog državnog epidemiološkog instituta Robert Koh, Lotar Viler, rekao je kako postoji rizik da će u Nemačkoj krenuti drugi talas zaraze SARS-CoV-2, ali da su optimistični i da veruju da to zasada mogu da spreče.

Nemačka pooštrava pravila rada u klanicama

Podsećamo, nakon što je prošlog meseca prijavljeno više od 600 slučajeva radnika u klanicama koji su oboleli od COVID-19, a pandemija je izazvala oslanjanje nemačke prehrambene industrije na rad inostranih radnika, posebno iz Rumunije, ali i migranata ova zemlja je obećala pooštravanje pravila o radu u mesnoj industriji.

Zabraniće rad u fabrikama za pakovanje mesa koje angažuju radnike preko agencija za zapošljavanje, a pravilnik treba da stupi na snagu 1. janara 2021.

Pandemija: Preko 70 odsto kompanija mesnih i ribljih proizvoda visoko rizično?

I u ostalim zemljama sveta najviše su pogođeni radnici u klanicama. Najteže je u SAD-u gde je virus ušao u čak 180 klanica i fabrika za preradu mesa. Međutim, i ostale zemlje poput Irske, Španije, Australije, Brazila, Kanade i Velike Britanije bore se sa istim problemom.  

Ben Liliston sa Instituta za poljoprivredu i trgovinsku politiku objasnio je da su razlozi epidemije kombinacija opterećenih uslova rada, radne snage koju često čine strani radnici koji žive u montažnim kućicama smeštenim suviše blizu jedna drugoj, ali i činjenica da su fabrike ostale otvorene tokom najveće krize izbijanja virusa.


Tagovi

COVID-19 Korona virus Nemačka Klanice Žarište Drugi talas


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!