Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 24.05.2019. 18:00

Kina: Uvoz svinjetine u aprilu skočio za 24 odsto

Uvoznici su čak nabavili meso iz Sjedinjenih Država, uprkos strogim carinama na svinjetinu, zbog trgovinskog rata ovih država. Porast uvoza prati širenje virusa afričke svinjske kuge u svakoj pokrajini na kineskom kopnu, od avgusta prošle godine.

Foto: Bigstockphoto/venusvi
  • 111
  • 5
  • 0

Kina je u aprilu ove godine uvezla 136.517 tona svinjskog mesa, što je 24 procenta više nego u istom mesecu prošle godine, pokazali su carinski podaci. Kako je ovo najveći svetski potrošač mesa, zabrinuti su zbog postojećeg stanja na tržištu. To je najveći mesečni obim uvoza od septembra 2016. godine, kada je uvoz svinjskog mesa premašio 140.000 tona. Nakon te situacije, približili su se samo jednom tako visokom nivou, kada su u martu 2018. godine uvezli 135.900 tona.

Podaci iz Generalne uprave carina odnose se samo na meso buta, a ne na noge, glavu i druge iznutrice, koje Kina takođe uvozi u velikim količinama. U prva četiri meseca 2019. godine, uvezli su 470.776 tona svinjskog mesa, što je za 8,4% više nego prošle godine, piše Reuters. Porast prati širenje virusa afričke svinjske kuge u svakoj pokrajini na kineskom kopnu, od avgusta prošle godine, smanjujući na taj  način nacionalno stado do 200 miliona životinja, prema nekim procenama.

Očekuje se porast uvoza, ali i cena svinjetine

S obzirom da se očekuje da će domaća proizvodnja svinjskog mesa u 2019. biti smanjena za najmanje 30%, uvoznici su početkom ove godine počeli da otkupljuju zalihe iz inostranstva. Neki prerađivači hrane takođe povećavaju uvoz kako bi garantovali da njihovi zamrznuti proizvodi ne sadrže virus afričke svinjske kuge zato što vlada države povećava provere restorana.

Uvoznici su čak nabavili meso iz Sjedinjenih Država, uprkos strogim carinama na svinjetinu, zbog trgovinskog rata ovih država. Međutim, neke od tih narudžbi otkazane su. Veliki izvoznici kažu da vide značajan porast kineske potražnje za mesom, a ne samo tražnje za jeftinijim proizvodima kao što su npr. iznutrice.

"Nisu u pitanju samo iznutrice kao i ranijih godina već i meso", rekao je Emanuel Dartois, izvršni direktor Kine za "Cooperl", najvećeg francuskog proizvođača svinjskog mesa. "Kompanija očekuje da će ove godine prodati oko 50.000 tona svinjskog mesa Kini", rekao je Dartois. Ovo je za oko 20 odsto više nego 2018. godine, pošto se neke kineske fabrike bore da imaju dovoljno svinja.

Kina prijavila gubitak od oko 7.000 životinja 

Kako smo ranije pisali prvi slučaj afričke kuge svinja u Kini zabeležen je sredinom 2018. godine. Od tada je registrovan veliki broj epidemija u više od 20 pokrajina. Poslednji incident je prijavljen u januaru, kada je na jednoj farmi zaraženo 4.000 svinja

Raste cena svinjetine zbog širenja afričke kuge

Prema poslednjem izveštaju Svetske organizacije za zdravlje životinja, od 29. marta do 11. aprila najviše uginuća zabeležen je upravo u Aziji, gde je Кina prijavila gubitak od oko 7.000 životinja. FAO navodi da je afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja za sisteme proizvodnje svinja jer ne samo da ugrožava bezbednost hrane već može da ima i velike posledice po međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine.


Izvori

Reuters


Tagovi

Afrička svinjska kuga Kineska svinjetina Uvoz mesa Visoke carine Emanuel Dartois


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.