Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 04.09.2022. 15:00

Kazahstan ukida ograničenja na izvoz pšenice i pšeničnog brašna

Zahvaljujući kišnom proleću očekuju odličan prinos pšenice što će omogućiti veći izvoz.

Foto: Depositphotos/wolyalya.gmail.com
  • 104
  • 26
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Kazahstana je saopštilo da od 10. septembra ukidaju ograničenja na izvoz pšenice i pšeničnog brašna, objavio je Apk-inform.

Očekuje se žetva više od 13 miliona tona pšenice, 12 odsto više od prošlogodišnjeg roda. Za osiguranje jednogodišnje domaće potrošnje neophodno je 6,5 miliona tona te žitarice.

Odlična žetva

Prethodno je odlučeno da se izvoz pšenice i pšeničnog brašna ograniči do 30. septembra 2022; ali je sada taj rok skraćen.

Ministar poljoprivrede Erbol Karašukejev, već je ranije najavio ukidanje ograničenja. Rekao je da su kvotama za izvoz žitarica u količini od 550 hiljada tona i brašna u količini od 370 hiljada tona pokušali da zaštite domaće tržište od prehrambene krize koja je zahvatila međunarodno tržište. Kada je odluka doneta, nisu znali kakva ih žetva očekuje, ali je sa već spomenutih 13 miliona tona pšenice situacija drugačija.

Imali su dobru žetvu (Foto: Depositphoto/vlalukinv@gmail.com)

"Racionalno je dozvoliti poljoprivrednim proizvođačima da prodaju žito i brašno u inostranstvu. Ovogodišnja žetva u kombinaciji sa zalihama biće dovoljna za kazahstansko i za inostrano tržište", naglasio Karašukejev.

Značajan proizvođač pšenice 

Ova zemlja je značajan svetski proizvođač pšenice i po obimu proizvodnje nalazi se na 14. mestu. U 2022. očekuju visoke prinose, veće za 15 do 20 odsto u odnosu na prethodne godine. To se može zahvaliti kišnom proleću koje je rezultiralo sa dovoljno vlage u zemlji, što nije bio slučaj u mnogim svetskim žitorodnim regijama.

Kako navodi Eurasianet, glavni kupac je Uzbekistan sa 40 odsto, a za njim slede Iran i Avganistan. Ministar Karašukejev je rekao da od prosečne godišnje proizvodnje od 12 miliona tona pšenice, oko polovine je namenjeno za domaću potrošnju, dok se ostatak izvozi ili u sirovom obliku ili u obliku brašna. Planirano je da se izveze oko sedam miliona tona.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Kazahstan Tržište žitarica Žitarice Pšenica Pšenično brašno Izvoz pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.