Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 03.10.2022. 10:30

Kalibracija prskalica ključna za smanjenje doze pesticida

Reč je o atomizerima koji se koriste u voćarskim kulturama i samohodnim prskalicama za primenu zaštitnih sredstava u ratarstvu.

Foto: Bojan Kecman
  • 143
  • 12
  • 0

Moderna poljoprivreda u Evropskoj uniji nastavlja s razvojem novih tehnologija koje se, vrlo brzo primenjuju u praksi. Plan EU je da se do 2030. godine, za 50 odsto, smanji upotreba opasnih pesticida u poljoprivredi.

Kao jedna od mera na šta se poslednjih godina naročito obraća pažnja je pregled, odnosno, inspekcija opreme koja se koristi za tretmane za zaštitu bilja.

Uštede i do 2.000 €/ha

Konkretno, reč je o atomizerima koji se koriste u voćarskim kulturama i samohodnim prskalicama za primenu zaštitnih sredstava u ratarstvu. Sve se kontroliše - od ispravnosti mehaničkih delova, kardana, radnog pritiska, čistoće rezervoara, filtera, mešača, izboru dizni, njihovoj visini od zemljišta i međusobnoj udaljenosti, do što manjeg zanošenja zaštitnog sredstva od poslednjeg reda, kako bi se, u što manjoj meri, zagadila okolina.  

Najbolji rezultati u ratarstvu postižu se kada su dizne na visini od 35 do 50 centimetara iznad zemlje

"Sve navedeno ima za rezultat da su smanjene količine vode i doze pesticida koji se koriste u voćarstvu i ratarstvu, a koje konkretno u voćnjacima, iznose i do 2.000 evra po hektaru", kaže profesor Emilio Gil iz Odeljenja za inženjerstvo i biotehnologiju sa Politehničkog univerziteta u Katalunji. Ovaj stručnjak trenutno radi na dva projekta INNOSETA i OPTIMA u kojima ispituje mogućnosti za poboljšanje tehnologija rada prskalica.

Prema njegovim rečima najbolji rezultati kod prskanja ratarskih kultura postižu se kada su dizne na visini od 35 do 50 centimetara iznad zemlje, a njihov međusobni razmak na grani prskalice je 50 centimetara. Standard je i da su podešene na ugao od 110o kako bi došlo do preklapanja sa susednim diznama i kako bi se omogućilo ravnomerno nanošenje sredstava na svaku biljku i međuredni prostor između njih. Skoro da nema gubitka zaštitnih sredstava u krajnjim redovima parcela.

Dosavina – aplikacija za voćare

Gil je jedan od kreatora aplikacije "Dosavina" kojom se, za voćarske kulture, mogu izračunati optimalni parametri za radni pritisak mašina, brzinu kretanja, broj i tip dizni. Takođe, uzima u obzir i širinu redova, međuredni razmak, veličinu listova i visinu do koje se protežu listovi. Sve to dovodi do optimalne količine vode i pesticida koji će se upotrebiti u zasadu.

On navodi i da će u narednom periodu dronovi sve više da se koriste u zaštiti biljaka od bolesti i štetočina jer imaju širok spektar delovanja. Od toga da termalnim kamerama mogu da snimaju lisnu masu i uoče mesta u zasadu ili polju gde je potrebno prskati pesticidima do samog prskanja parcela s njima.

Za šta sve mogu da se koriste dronovi u poljoprivredi?

Istraživanja se sprovode širom Evrope i već se razrađuju direktive za njihovo korišćenje, ističe Gil. Na kraju, dronovi se u Izraelu već koriste za berbu jabuka.

Nova istraživanja u vinogradarstvu

Profesor Paolo Balsari sa Univerziteta mehanike u Torinu takođe sa svojim timom radi na efikasnijoj primeni pesticida u vinogradima. Kreirali su prskače sa diznama koji se u vinogradima postavljaju na svakih pola metra, na poslednjoj žici, neposredno ispod poslednjih listova.

Za sada sistem košta 7.000 evra po hektaru

"Cilj je da se zaštitno sredstvo raspoređuje bočno i malo iznad poslednje žice kako bi se sprečilo gubljenje sredstva između redova. Mana je što je teško odrediti dozu i koncentraciju zaštitnog sredstva, kao i to što, za sada, sistem košta 7.000 evra po hektaru, ali nadamo se da ćemo ga usavršiti u narednom periodu", precizira Balsari. 

Predstavljanje ovih inovacija održano je u Torinu na BTSF seminaru o inspekciji i kalibraciji opreme koja se koristi za zaštitu biljaka, na kojem su bili prisutni predstavnici osam evropskih zemalja.


Tagovi

Emilio Gil Paolo Balsari Kalibracija dizni BTSF seminar INNOSETA OPTIMA Dosavina Mehanizacija Prskalice Smanjenje pesticida


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.