Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od ptica
  • 09.06.2022. 07:30

Kako zaštititi polja, voćnjake, bašte i živinu od ptica?

Doba je godine kada ptice najčešće "operišu" po poljima, voćnjacima, vinogradima i baštama.

Foto: Depositphoto/eplisterra
  • 822
  • 50
  • 0

Podaci za Evropu pokazuju da ptice mogu da unište 25 odsto žetve žitarica. Za poljoprivrednike, posebno ratare, one predstavljaju veliki problem. Mogu potpuno opustošiti rod, a poljoprivredniku ostaju samo prazna polja i skladišta. Zbog toga je neophodna zaštita useva, ali pritom ih ne treba trovati.

Postoje razne metode kojima se štite usevi: strašila, zvučna strašila, mreže, repelenti i druge.

Strašila i mreže

Najstariji metod zaštite useva je postavljanje strašila koja se prave od stare odeće koja se napuni slamom ili senom. Efikasna su u zastrašivanju malih ptica, ali veće ne reaguju na njih. Deluju na vrapce i golubove. Problem je što se ptice brzo naviknu na statična strašila i shvate da su bezopasna.

Ona se često nadograđuju trakama, starim CD-ovima i drugim svetlećim, lelujavim i reflektujućim materijalima kako bi se stvorila dinamičnost. Ovakvi predmeti se mogu koristiti u različitim kombinacijama.

Razne mreže se monitraju iznad površina, posebno povrća, ali i za zaštitu voćnjaka i vinograda. Proizvode se u raznim dimenzijama, a kada se dobro postave, izuzetno su efikasne. Koriste se kako za zaštitu manjih gredica povrća, jagoda i voćnih žbunova, tako i za veća stabla. Iznad redova povrća i jagoda se postavljaju lukovi preko kojih se zateže mreža. Veća stabla se mogu pojedinačno prekriti ili prekrivamo red, a tu su i velike mreže koje u potpunosti prekrivaju voćnjak i osim zaštite od ptica, imaju ulogu zaštite od grada i druge namene.

Mreže su višestruko korisne (Foto: Depositphotos/Fotoember)

Upotreba repelenata

Razni repelenti mogu odbijati ptice, a najefikasnija je upotreba čili paprike. Sredstvo osim što će oterati na primer vrapce i golubove, deluje i kao insekticid. Međutim, potreban je oprez jer ono može da spali usev posle tretiranja ako smo napravili prejaku dozu.

Sigurnija varijanta da se repelentne kuglice postavljaju na kočeve iznad useva ili se stavljaju u platnene vreće i kače po krošnjama voćaka ili blizu gredica. Kuglica vate se namoči u ljuti sos i ona svojim mirisom tera ptice.

Zvučni topovi i senzori

Ranije su zvučni topovi mnogo više korišćeni, a obično su bili na gas. U određenim intervalima su se bučno oglašavali. Danas se koriste savremeni senzori koji reaguju na pokret. U trenutku kada ptica dođe u domet senzora on se aktivira i pravi buku ili se uključuju svetla. U oba slučaja radi se o efikasnim sredstvima za zaštitu useva od malih ptica.

Reflektujući helijumski baloni mogu biti odlično sredstvo koje ih plaši i nadopunjuje se s ostalim načinima zaštite.

Vrane posebno vole kukuruz i mlade mahunarke (Foto: Depositphotos/Gelpi)

Trake iz starih videokaseta, laks za ribolov i druge trake koje reflektuju svetlost mogu biti korisne kada je sunčan dan. Bljesak traka koje lelujaju na vetru će sprečiti ptice da vide šta je ispod njih i mogu im sprečiti sletanje.

Ždralovi uništili 30 hektara kukuruza - ratar je mogao samo da gleda

Na istom principu rade i staklene flaše. Najčešće ih koriste za zaštitu pilića i sitne živine. Staklena flaša se postavi na visoku trklju. Više njih se koristi kako bi pilići bili zaštićeni. Ptice grabljivice zbog odsjaja neće videti šta se dešava na površini zemlje i kuda se male životinje kreću. Istu ulogu imaju stari CD-ovi, aluminijumske trake, posuđe, sve što će reflektovati svetlost.

Lažne ptice grabljivice treba da su što vernijeg izgleda. Obično se radi o sovama koje se postavljaju na strateška, uočljiva mesta. Problem je što se ptice brzo naviknu na njih i potrebno ih je premeštati.

Pozovite grabljivice u pomoć

Sove i druge ptice grabljivice ljudi su od davnina koristili da im štite useve, ali su ih hemijska sredstva potisnula. Osim što će rasterati štetne ptice, biće nam pomagači u borbi i sa drugim štetočinama poput glodara.

Sove su vrlo korisne (Foto: Depositphoto/MichalMasik)

Poljoprivrednici se sve više vraćaju prirodnim načinima zaštite zbog lošeg učinka pesticida. Ponovo se postavljaju kutije za gnezda. Sve ih je više u voćnjacima, vinogradima, na poljima žitarica, povrća i drugih uzgajanih biljaka.

Tako na naša polja možemo naseliti dnevne ptice grabljivice (sokola, vetrušu, crvenu lunju) i noćne (sovu, ćuka, malu ušaru).

Ptice - saveznici i pomoćnici u bašti

Kako bi svoje površine učinili još privlačnijima, potrebno je postaviti odmorišta na koje mogu sleteti i posmatrati polje. Obično se postavlja stub sa jednom poprečnom letvom u obliku slova T, ili se ostavlja osušeno drvo.


Tagovi

Ptice grabljivice Sova Žetva Zaštita žitarica Zaštita od ptica Mreža Zaštita useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.