Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 30.05.2019. 12:30

Kako se izboriti sa pesticidima u voću i povrću?

Da li voće i povrće koje jedemo u sebi ima više ostataka pesticida od onoga što je dozvoljeno pitanje je koje se provlači godinama?

Foto: voronin-76
  • 701
  • 19
  • 0

Kako da budemo sigurni da voće i povrće koje jedemo nije zagađeno pesticidima? Većina naših pijaca nema tezge na kojima se prodaje isključivo organska hrana, pa je najvažnije da imamo poverenja u prodavce. Pojedine studije pokazuju da spanać i jagode sadrže najveće količine ostatka pesticida sa čime se prodavci ne bi složili.

"Često se čuje da u jagodama ima dosta pesticida i da su veoma zatrovane, to nije tačno, ja kao jedan od proizvođača mogu da tvrdim da je jagoda jedino voće koje se ne pršće kada krene u fazu sazrevanja, sve dok je zelena i dok plod još uvek nije počeo da sazreva jagoda može da se prehranjuje, i to su mineralna đubriva koja se daju isključivo po zemlji, ne po plodu, ali kada krene plod da sazreva prskanaja nema", ističe Živko Pavlović prodavac na Obrenovačkoj pijaci.

Do 2021. obuka svih poljoprivrednika o upotrebi pesticida

Soda bikarbona, jabukovo sirće ili mlaka voda?

Sudeći po rezultatima kontrole uprave za zaštitu bilja, građani bi naročito trebali da obrate pažnju kada jedu jabuke, breskve, limun, krastavac i paprike. Da bi se izborili sa pesticidima, građani se koriste raznim trikovima kao što je na primer pranje voća i povrća u sodi bikarboni ili jabukovom sirćetu.

Istraživanje pokazuje da na više od 65 odsto voća i povrća i nakon pranja ostaju štetne hemijske supstance, što znači da pranje ovih namirnica nije dovoljno. Prodavci ipak tvrde da soda bikarbona ne može biti od velike pomoći.

"A, šta ako stavimo sodu bikarbonu? Šta će da izvuče iz voća i povrća, apsolutno ništa, samo treba voće i povrće lepo oprati sa čistom vodom i to je to. A jabuka da nije prskana ne bi mogla da bude takva i to samo zavisi od toga kako je tretirana, ja sam uvek za domaće voće i povrće, iz uvoza ono bude prskano po 15 do 20 puta sigurno", kaže Živko Pavlović.

Prodaja krijumčarenih sredstava za zaštitu bilja i preko društvenih mreža

Deklaracija najvažnija 

Zbog toga je važno da kupci pažljivo pročitaju šta piše na deklaraciji. Budući da su se na tržištu pojavili ilegalno uvezeni pesticidi koji nisu na listi dozvoljenih, uvek je bilo i biće hrane koja je njima tretirana. Kupovina organskih namirnica je klimav teren, jer danas nama nisu dostupni proizvodi koji su 100 posto organski.

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima dece i odraslih. Međutim, ako samo dve nedelje ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu.

"Primer je recimo limun gde na samoj gajbi odmah piše da kora nije za upotebu, većina ljudi to i ne pogleda jer nije istaknuto na vidljivom mestu a sama deklaracija mora biti jasno istaknuta", objašnjava Pavlović.

Dok pesticidi vezuju vodu, organski proizvodi sadrže daleko više suve materije tako da i kad pojedemo manje, zapravo jedemo više. Sa druge strane ohrabruje podatak da postoji četrnaest voća i povrća gde je najmanja verovatnoća da će imati ostatke pesticida među njima su: ananas, kupus, luk, kivi, karfiol i brokoli.


Tagovi

Pesticidi Pesticidi u voću i povrću Soda bikarbona Živko Pavlović


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer