Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 29.09.2021. 12:00

Kako povećati profitabilnost pomoću digitalne poljoprivrede?

Softver kompanije AGRIVI takođe pruža mogućnost planiranja profitabilnosti po polju i upoređivanje planirane dobiti sa ostvarenom na kraju sezone.

Foto: AGRIVI
  • 298
  • 77
  • 0

Profitabilnost je glavni cilj svakog poljoprivrednog gazdinstva, a u većini slučajeva zavisi od tri činioca: prinosa, prihoda i troškova proizvodnje. 

S obzirom da je ova delatnost kompleksna i zavisi od mnogih proizvodnih rizika, nije lako biti uspešan poljoprivrednik. Sa jedne strane, poljoprivrednici neprestano traže najbolje uzgojne prakse koje će poboljšati prinose, sa druge isti taj visok prinos samo je kap u moru na putu do postizanja profitabilnosti. Takođe, da bi bili profitabilni proizvođači moraju da održavaju svoje proizvodne troškove na razumnom nivou i da ulože dosta truda kako bi prodali sve useve po prikladnim tržišnim cenama.

Srećom, razvoj digitalne poljoprivrede nudi različita rešenja koja poljoprivrednicima mogu pomoći da poboljšaju prinos, kontrolišu troškove proizvodnje i poboljšaju prodaju.

Donošenje odluka na osnovu podatka

U današnje vreme razne tehnologije poput satelitskih snimaka, VRT tehnologije, softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i raznih senzora menjaju način proizvodnje hrane. Iako se svaka od ovih tehnologija znatno razlikuje, sve imaju jednu svrhu, a to je da olakšaju život poljoprivrednicima i da poboljšaju njihovu profitabilnost pružajući mogućnost upravljanja proizvodnjom na osnovu podataka, što je zapravo jedini siguran način donošenja poslovnih odluka.

Donošenje odluka na osnovu stvarnih podataka sa polja pomaže u optimizovanju proizvodnih troškova i poboljšavaju prinos. Uzmimo primer navodnjavanja. Oni koji navodnjavaju na osnovu sopstvene procene rizikuju mogućnost da ne obezbede dovoljno vode svojim usevima ili da dođe do preopterećenja useva prevelikom količinom vode.

Sa druge strane, poljoprivrednici koji znaju tačnu količinu vode od padavina po svakom polju, kao i koliko su aplicirali prethodnim navodnjavanjima, lako mogu da odluče kojim poljima je potrebno i u kojoj količini. Tako štede novac i obezbeđuju optimalnu količinu vode svojim usevima, što direktno utiče i na sam prinos.

Softver kao mudro ulaganje

Pre početka nove sezone, uspešni proizvođači obično planiraju očekivani prinos, prihode i proračun. Tako, na kraju sezone mogu lako da uporede kako stoje sa svakim od ovih aspekata. Scenario u kojem je poljoprivrednik uspeo da ostvari svoj plan za sva tri aspekta gotovo je nemoguć. Međutim, poenta planiranja nije da se predvidi konačni ishod, već da se uporede očekivanja i stvarnost, a što je još važnije, detaljnije analizira šta je uzrokovalo promene.

Danas razne moderne tehnologije poljoprivrednicima olakšavaju planiranje. Od pametnih meteoroloških stanica koje na vreme upozoravaju poljoprivrednike o nepovoljnim vremenskim uslovima i mogućnosti pojave štetočina i bolesti, do softvera za upravljanje proizvodnjom koji omogućuje izradu plana sezone po pitanju aktivnosti, budžeta, produktivnosti i profitabilnosti. Softver za praćenje poljoprivredne proizvodnje donosi najbolje od digitalne poljoprivrede pružajući poljoprivrednicima mogućnost jednostavnog vođenja evidencija, planiranja sezone, analize proizvodnje i mogućnosti integrisanja sa drugim tehnologijama digitalne poljoprivrede kao što su meteorološke stanice, sistem za praćenje mehanizacije, satelitski snimci i ostalo.

Praćenje troškova kao prvi korak do profitabilne proizvodnje

Softver kompanije AGRIVI takođe pruža mogućnost planiranja profitabilnosti po polju i upoređivanje planirane dobiti sa ostvarenom na kraju sezone. Tako poljoprivrednici mogu da vide koja su polja isplativa, a koja zaostaju i lakše da donesu odluke o daljem smeru proizvodnje za sledeću sezonu.


Tagovi

AGRIVI Digitalna poljoprivreda Profitabilnost Prinosi Softver


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/