Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neprilike na tavanu
  • 22.07.2022. 07:30

Kako oterati slepe miševe s tavana?

Najveća opasnost je njihov izmet koji je štetan za zdravlje ljudi, ali sadrži i materije koje nagrizaju građevinu i čine je nestabilnom.

Foto: Depositphotos/smontgom65
  • 4.451
  • 115
  • 0

Slepi miševi ili šišmiši su izuzetno korisne životinje i naši saveznici, posebno u poljoprivredi. Jedna životinja u toku noći može da pojede oko 3.000 insekata i tako drže njihovu brojnost pod kontrolom. Bez njih bi veoma brzo postalo nemoguće da normalno funkcionišemo, jer bi došlo do razmnožavanja raznih vrsta insekata.

Često ih možemo naći na tavanima napuštenih objekata, ambara, šupa, ali i kuća. Ne trebate se bojati, jer nisu agresivni.

Problem su fekalije

U većini slučajeva ne treba ih dirati, ali kada se nasele u tavan kuće, kao što je to slučaj s jednom našom čitateljkom, to može predstavljati problem. Njihove fekalije i otpad mogu izazvati veliku štetu. Osim zdravstvenih tegoba, nagrizaju materijale od kojih su izgrađeni tavan i krov i oni ubrzano propadaju. Tako se ugrožava građevinska stabilnost objekta.

U zavisnosti od brojnosti kolonije, količine otpada mogu biti impresivne. Zbog toga je važno da pristupite njihovom uklanjanju čim primetite da su se nastanili.

Ne uništavajte kolonije

Pre nego što krenete u posao izbacivanja neželjenih gostiju morate se pripremiti. Prvi korak je da vidite gde ulaze, odnosno izlaze. Zatim je neophodno da utvrdite o kojoj vrsti se radi, jer ćete znati kada imaju mlade. Neće lako napustiti lokaciju ako mladi ostanu zarobljeni u unutrašnjosti. To je obično letnji period, ali za precizno određivanje pitajte stručnjake.

Ako se odlučite da zatvorite sve ulaze, odnosno izlaze, mladi šišmiši će ostati zarobljeni i uginuti. To je velika šteta za ove životinje, ali i problem za vas. Njihovi leševi su dodatni materijal koji ćete morati izneti, a tokom perioda raspadanja privlače mnoštvo insekata i drugih štetočina koje ne želite.

Potpuno su bezopasni (Foto: Depositphotos/CreativeNature)

Kada ste se uverili da nema mladih, zatvorite sve moguće otvore na tavanu, posebno dimnjake i ventilacijske otvore. Zatvaranje obavite kada izlete. Najbolje bi bilo da na jednom mestu postavite posebnu cev koja omogućava izlazak jedinkama koje su ostale u unutrašnjosti. Za dva do tri dana sve preostale će izaći. To su male životinje i zbog toga zatvorite sve moguće otvore na krovu, ventilaciji, prozorima.

Očekujte da će slepi miševi da kruže oko objekta u potrazi za najmanjim otvorom u želji da uđu unutra. Odlaze tek kada pronađu novo mesto pogodno da se kolonija naseli. Možete im ponuditi kućice u koje se naseljavaju, jer će vas štiti od insekata. Postavite ih dalje od objekata.

Kućica za šišmiše u vinogradu (Foto: Facebook/BodegasEnguera)

Kada odustanu na vama je da sve dobro očistite. Prilikom čišćenja dobro se zaštitite. Biće vam neophodno zaštitno odelo, duboka obuća, gumene rukavice, maska. Najbolje da kupite masku za astmatičare ili s filterima, jer obične ne mogu da vam pruže odgovarajuću zaštitu. Temeljno sve očistite i dezinfikujte ili još bolje angažujte profesionalce da to urade.

Hrana, buka i mirisi

Na neku lokaciju će ih privući obilje hrane. Što je više insekata, to je veća mogućnost da se nasele.

Kako bi ih sprečili, okačite predmete koji su vidljivi i stvaraju buku, kao što su razni zvončići, vetrenjače, trake koje šuškaju ili trake od aluminijumske folije, sjajne balone i stare CD-ove. Koriste se i ultrazvučni uređaji.

Slepi miševi čuvaju vinograde od grožđanog moljca

Od mirisa ne vole cimet, eukaliptus, naftalin, ali ni jako osvetljenje.


Tagovi

Šišmiši Šišmiši na tavanu Fekalije šišmiša Kolonija Slepi miševi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]