Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraft pivo
  • 04.01.2019. 20:15

Kako napraviti pivo u kućnoj radinosti?

U kućnoj radinosti možete napraviti pivo boljeg kvaliteta i lepšeg ukusa, nego što je industrijsko.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.076
  • 24
  • 0

Ukoliko volite da pijete pivo, a pri tome vam se ne sviđa ni jedno industrijsko, jednostavno - budite sam svoj majstor. Naime, u kućnoj radinosti takođe možete napraviti pivo i to boljeg kvaliteta i lepšeg ukusa, nego što je industrijsko. Takođe, vaše pivo će biti jeftinije u odnosu na ono koje kupujete u prodavnici. 

Osnovni sastojci za proizvodnju piva su:

  • koncentrat pivskog slada;
  • pivski kvasac;
  • smeđi šećer.

Možete ih nabaviti u prodavnicama pivarske opreme.

Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila, postoji mogućnost da vam i "iz prve" uspe proizvodnja kraft, odnosno zanatskih piva.  Ali krenimo redom. Za početak vam je potreban malo veći prostor, jaka volja i oprema koja bi trebalo da bude besprekorno čista. 

Za godinu dupliran broj zanatskih pivara

Oprema

Od opreme vam je potrebna polietilenska sterilna posuda za alkoholno vrenje. Njena zapremina treba da bude oko 25 litara. Trebaće vam oko dva metra pvc creva, razmere od 10 milimetara.  Naravno, kupite oko dvadesetak staklenih pivskih flaša, litarske zapremine. Flaše obavezno kupite, jer već korišćene neće izdržati pritisak kod vrenja. Bilo bi dobro da uzmete flaše koje imaju keramički čep i patentni zatvarače. 
Biće vam potreban hidrometar i termometar, kao i sredstvo za sterilizaciju posuda.

Postupak fermentacije piva

Sterilišite plastičnu posudu, zatim je isperite hladnom vodom i stavite je na mesto gde će se obavljati fermentacija (vrenje). Temperatura prostorije u kojoj se pravi pivo trebalo bi da ima stalnu temperaturu od 18°C do 24°C. Ukoliko temeratura prostorije bude niža, dolazi do sprečavanja fermentacije, dok previsoka temperature može da uništi kvasac.

Kada su se stvorili optimalni uslovi, pomešajte slad i kvasac, pa sve to sipajte u posudu. Fermentacija traje oko 10 dana. Da dolazi do fermentacije, najbolje ćete videti po pojavi prstenasto naslaganih mehurića, nakon čega se smesa pretvara u kremastu, smeđu masu, koja bi vremenom trebalo da splasne. Ukoliko ste sve uradili kako treba, sve ovo bi za sad trebalo da izgleda kao palačinka na površini posude.

Sledeći korak je da pokupite penu, pa očitajte  vrednost pomoću hidrometra. Ukoliko je težina mase od 1.000 do 1.006 mernih jedinica, ta ista vrednost bi trebalo da se održava naredna 24 sata. Nakon toga sledi pretakanje piva čistim crevom. Pretačete samo tečnost iznad guste mase, koja je "legla" na dno posude.  Gusti talog ostavite u posudi. Nakon ove procedure odmah operite posudu od taloga. 

Sterilišite flaše i sperite ih vrućom vodom. Napunite flaše, ne do vrha, već ostavite prazninu od oko 30 mm od grla. U flašu sipajte pola kašićice šećera i sve to ostavite pet dana, da šećer fermentiše.

Nakon ovog postupka, ostavite pivo na hladno i tamno mesto da se filtrira. Nakon dve nedelje, pivo je spremno za upotrebu. 
 


Tagovi

Kraft pivo Sastojci za proizvodnju piva Oprema Fermentacija piva


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.