Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštrenje alata
  • 30.01.2022. 07:30

Kako naoštriti baštenski i voćarski alat?

Alat je potrebno redovno čistiti i oštriti kako bi bio dugotrajan i lakši za upotrebu

Foto: Depositphotos/Koliadzynskalryna
  • 1.182
  • 43
  • 0

Za rad u bašti i voćnjaku neophodan je alat koji treba održavati, a pojedini je potrebno povremeno naoštriti kako bi rad sa njim bio lakši. Tokom vremena i rada tupi se njihova oštrica pod uticajem kamenog, suvog, grudvastog zbijenog ili zemljišta prepunog korenja. Na njoj se pojavljuju tragovi, dolazi do tupljenja rezne površine i bočnih strana. Što su tuplje, lopate, motike, ašovi, makaze, grabulje, vile postaju sve teže za rad.

Dva najčešća razloga zbog kojih dolazi do ove pojave su zamor metala i oksidacija. Do zamora metala dolazi jer se oštrica savija napred-nazad što je čini dovoljno slabom da se polomi pod opterećenjem ili naprezanjem. Oksidacija je prirodan proces koji se dešava kada alat nije očišćen i podmazan što uzrokuje propadanje.

Pre svega alat je potrebno očistiti od prljavštine brusnim papirom, žičanom četkom ili čeličnom vunom ako je prisutna rđa i nečistoća. Ako je potrebno, prvo ga operite, a onda ostavite da se osuši. 

Biće vam potreban kamen za oštrenje namenjen za metal. Laganim pritiskom oštricu vucite po kamenu. Nakon toga nanesite sloj ulja koji će zaštiti alat od rđe. Naravno, oštrenje je najlakše napraviti na brusnom točku. 

Oštrenje grabulja

Većina baštovana na našim terenima ne oštri grabulje, ali očišćene i naoštrene omogućavaju lakši rad, posebno kada je to slučaj sa pripremom gredice, razbijanjem grudvi zemlje i usitnjavanje setvene površine.

One imaju veliki broj zubaca, ovo je naporan proces. Ali, sa takvima je rad prijatniji, lakši i brži.

Oštrenje motike, ašova i lopate

Motike su nezaobilazan alat u baštovanstvu, cvećarstvu, uređenju dvorišta. Pre svega motika se pričvrsti da se sečivo ne pomera. Oštrenje se obavlja pod uglom od 20º na oštricu. Motika će najbolje seći kada se prvo obradi zadnja strana, a sa prednje uklonimo neravnine i oštećenja.

Oštar alat olakšava rad (Foto:  Depositphotos/mikeshots)

Sečivo ašova se ovako obrađuje pod uglom od 45º. Tek tada će odlično seći zemlju, a vi se nećete poseći.

Lopate koje imaju ravno sečivo ne zahtevaju potpuno oštrenje za razliku od lopata sa špicastim. Kao i ostale baštenske alate, i lopate je prvo potrebno očistiti od prljavštine i rđe. Velika turpija će nam pomoći kod oštrenja njene ivice, ali ako je ona potpuno tupa sa udubljenjima i napuklinama, biće potrebna brusilica.

Baštenske i voćarske makaze

Tupe makaze mogu stvoriti više štete u bašti i voćnjaku jer će stvarati rane, kidati drvo prilikom rezidbe, biće teške za rad. Pre svega uklonite rđu i prljavštinu. Tu vam može pomoći brusni papir visoke granulacije. Šmirglajte dok ne dobiju sjaj. 

Za oštrenje se može koristiti brusni kamen, obloženi brusevi, metalne turpije, a najlakše je to uraditi na brusnom točku. 

Treba napomenuti da postoje različite baštenske makaze, od malih do velikih za orezivanje žive ograde. Potrebno ih je oštriti jednom godišnje ili jednom u dve godine u zavisnosti od toga kako ih koristimo. Oštrica je zakošena i samo je sa jedne strane oštra, odnosno pravi rez. Dakle, postupak napravite na pravoj strani, jer ćete u protivnom uništiti sečivo.

Tupe makaze mogu da naprave dosta štete (Foto: Depositphotos/zbg22)

Uzmite brusni papir, stegu (stezaljku) i turpiju. Komadom brusnog papira ili čeličnom vunom dobro očistite makaze od rđe i prljavštine. Snažno brusnim papirom istrljajte sečiva. Makaze se stave u stegu sa sečivom okrenutim prema gore. Videćete da je unutrašnja strana ravna, a spoljna pod uglom i nju oštrite. Turpijajte spoljnu stranu oštrice na oba sečiva.

Osim profesionalnog oštrenja mnogi baštovani i voćari pribegavaju onom uz pomoć brusnog papira i deterdženta za sudove. Sam proces se odvija tako što se oštrica trlja o brusni papir oko pet minuta, a zatim se istrlja sapunom za sudove. Ovo se ponavlja sve dok ne dobijemo oštru ivicu. 


Tagovi

Poljoprivredni alat Motika Ašov Lopata Makaze Oštrenje Turpije Oštrenje alata


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.