Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za mlade poljoprivrednike
  • 21.04.2017. 10:30

Kako mladi ocenjuju program Ministarstva

Nov program subvencionisanja mladih poljoprivrednika stupio je na snagu 27. marta, međutim javni poziv još uvek nije raspisan i očekuje se da bude uskoro. Mladi poljoprivrednici imaju podeljena mišljenja.

Foto: Ionlfox / Pixabay
  • 3.179
  • 156
  • 0

Kako bi se podstakli mlade ljude da se aktivno bave poljoprivredom i na taj način obezbede egzistenciju sebi i svojoj porodici, ali i ožive ruralna područja, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenuli su novi program subvencionisanja mladih poljoprivrednika.

Uskoro se očekuje javni poziv

Nov program subvencionisanja mladih poljoprivrednika stupio je na snagu 27. marta, međutim javni poziv još uvek nije raspisan i očekuje se da bude uskoro. Treba redovno pratiti internet stranicu Uprave za agrarna plaćanja i radi dobijanja informacija pozivati objavljene brojeve telefona na sajtu ove Uprave.

Milošević: Potreban sistem kontrole

Nikola Milošević, u Moravcu, nadomak Aleksinca, gradu koji se nalazi u nerazvijenom području Srbije, ima svoju plantažu aronije. Na plodnom i nezagađenom moravskom zemljištu, organski se uzgaja 1.500 žbunova ove lekovite biljke. On smatra da bi trebalo da bude više državnog podsticaja, ali ujedno izražava bojazan, šta bi moglo da se dogodi, ukoliko se ne uvede dobar sistem kontrole onih koji te podsticaje dobijaju.

"U načelu vidim program kao nešto novo kod nas, ali u principu prepisano od suseda koji su već u EU. Lepo je sto se država setila da postoje mladi ljudi, koji bi mogli da se afirmišu u poljoprivredi i kojima treba pomoći. Generalno je pozitivna stvar i lično planiram da konkurišem. Nadam se da neće biti po partijskoj liniji. Doduše, biće sigurno, ali nadam se da neće preovladavati tako odobreni projekti. Nadam se da će i četvrta grupa opština, takozvane izuzetno nerazvijene, imati status kao ruralne prilikom bodovanja", ističe on i dodaje da se nada da je ovo početak i da će država ponuditi još sličnih programa namenjenih poljoprivredi i preduzetnicima.

Krga: Uopšteni kriterijumi rangiranja

Jadranka Krga, koja je nedavno kupila njivu u blizini Beograda i počela da se bavi poljoprivredom, ne vidi sebe kako konkuriše za dobijanje sredstava, prvenstveno iz razloga što je starosna granica 40 godina, što je, prema njenim rečima - suludo.

"Drugo, kriterijumi za rangiranje su veoma uopšteno napisani i ne ulivaju nikakvo poverenje. I treće, ako sam dobro razumela, ovo se ni ne odnosi na sva sela, već ruralna područja, tipa južna i istočna Srbija, gde ne bih ništa počela ni sa subvencijom od 100 hiljada evra, jer nemam kome da plasiram robu i nemam radnu snagu, kao ni infrastrukturu", ističe Jadranka.

Prema njenim rečima, država bi mogla da umesto ovakvih "ad hoc" subvencija daje one na duži vremenski period:

"Trebalo bi da se sistemski radi na razvoju poljoprivrede, da ti garantuju dobru otkupnu cenu i plasman, da te ne guše nikakvim porezima o doprinosima bar tri godine dok ne staneš na noge, a onda će imati koristi od tebe kao jakog poljoprivrednika. Za bilo kakav posao, potrebno je stabilno i sigurno okruženje, a u poljoprivredi ga najmanje ima".

Na podsticaje mogu da računaju punoletni mladi poljoprivrednici - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva i mladi preduzetnici koji na dan podnošenja prijave na konkurs imaju navršenih 18, a najviše 40 godina. Oni koji ispune uslove, od države će dobiti do 1.200.000 dinara.

Grbić: Neću se prijaviti

Mladi poljoprivrednik Vladimir Grbić svoje poljoprivredno gazdinstvo registrovao je u martu 2012. godine. Poljoprivredno imanje mu se nalazi u selu Krušaru, na desnoj obali Velike Morave, i pripada opštini Ćuprija. Bavi se proizvodnjom žitarica, povrća i začinskog bilja. Nije previše optimističan po pitanju najavljenog programa podsticaja:

"Neću se prijavljivati na konkurs, jer dok bih ja pisao projekte, njive bi mogle da mi se zakorove, pa posle ne bih imao za porez i komunalije. Isto tako, ako bih se prijavio, a ne dodele mi sredstva, nekome bi moglo pasti na pamet da je u pitanju diskriminacija prema muškom polu, što je suludo s obzirom da se u kriterijumima rangiranja valjda pol mlade osobe ne spominje".

Vlček: Pozdravljam program

Mirko Vlček ima 25 godina i bavi se organskom proizvodnjom. On se u svom selu Pivnice udružio sa svojim drugovima i proizvodi pasulj, cveklu, šargarepu, luk, gaji koze, patke i kokoške. Ima svoje parče zemlje, nasleđeno od dede i bake, površine 33 ara. Gazdinstvo se vodi na majku, a ne na njega, te zato i nema pravo da konkuriše, ali smatra da je pozitivno to što neko radi na podsticaju poljoprivrede.

"Ovaj program pozdravljam i nadam se da je će biti još koraka ka podršci poljoprivrednicima", kaže Vlček.

Radovanović: Deklarativnost, a ne suština

Olivera Radovanović iz organizacije Zelena mreža Vojvodine kaže da je pročitala tekst o programu podsticaja za mlade poljoprivrednike i da joj deluje kompleksno.

"Shvatila sam da prednost imaju žene, koje moraju da imaju odgovarajuće obrazovanje (poljoprivreda, tehnologija). U principu to je dobro, ali mi se čini gotovo nemoguće ispunjenje tog uslova u ovom momentu. Ipak, svaki podsticaj treba pozdraviti, jer samo tako naša poljoprivreda ima šanse da krene sa mrtve tačke. Ti podsticaji moraju da slede zajedničku politiku u oblasti poljoprivrede EU i da imaju adekvatan godišnji budžet koji je primeren i približan odvajanjima EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Meni se čini kao da se ta politika sledi deklarativno, kao i u količini administracije, a ne suštinski", navodi Radovanovićeva.

Ako niste imali priliku da se upoznate sa pravilima koje je propisala država za mlade poljoprivrednike koji nameravaju da se prijave, više o Programu možete pročitati OVDE.

Foto: Ionlfox / Pixabay


Tagovi

Mladi Poljoprivreda Nikola Milošević Jadranka Krga Vladimir Grbić Mirko Vlček Olivera Radovanović Zelena Mreža Vojvodine Subvencije Država Podsticaji Primarna biljna proizvodnja Stočarska proizvodnja Prerada Mleko Povrće Voće Zahtev Podn


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!