Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 10.02.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Batočina

Još jedan protest - poljoprivrednici Batočine traže niže cene đubriva i goriva

Jutros se na parkingu raskrsnice auto-puteva Beograd - Niš - Kragujevac u Batočini okupilo 50-ak poljoprivrednika sa 20-ak traktora u znak protesta zbog visokih cena đubriva i goriva. 

Foto: Twitter/Zona Campo (ilustracija)
  • 223
  • 172
  • 0

Iako je za danas planiran protest Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" iz Braničeva, pa odložen usled sklopljenih dogovora sa Ministarstvom poljoprivrede, šumadijski proizvođači su ipak danas sproveli svoj.

Jutros se na parkingu raskrsnice auto-puteva Beograd - Niš - Kragujevac u Batočini okupilo 50-ak poljoprivrednika sa 20-ak traktora kao znak nezadovoljstva zbog visokih cena đubriva i goriva. 

"Izašli smo na protest jer se konstantno već 30 godina sve radi naopako protiv poljoprivrede i čoveka koji je na selu. Najveći problem što je veštačko đubrivo i gorivo nenormalno skupo, a subvencije su smanjene. Pitanje je kako će da se preživi. I to je najveći razlog što smo izašli", kaže za Agroklub Zoran Todorović, poljoprivrednik iz Kijeva kod Batočine i jedan od organizatora protesta.

Poljoprivrednici Batočine traže niže cene goriva i đubriva (foto: Zoran Todorović)

Navodi još, da to što se Ministarstvo dogovorilo sa Udruženjem "Stig" samo rešen problem u "jednom uskom krugu".

"Potrebna je jedna velika reforma, da se nađe sistem kako i kome da se pomogne na selu. Mi ovde u Šumadiji stičemo utisak da je Beograd druga država, a Vojvodina još jedna. Velike subvencije se slivaju tamo, a centralni deo zemlje je zapostavljen", kaže Todorović i dodaje da jedno ministarstvo poljoprivrede ne treba da bude u Beogradu, nego u manjem gradu kako bi bilo što bliže poljoprivredniku i selu.

Ovaj dogovoreni skup bez blokade puteva, kako kaže Todorović, organizovan je kao podrška seljaku i završen je protestnom vožnjom kroz centar Batočine.

"Ukoliko niko ne čuje ovaj glas, nastavićemo sa protestima, ovo je samo početak."

Kako saznaje TV Nova, danas je održan protest i u vojvođanskim selima Dolovo i Sakule, a za sutra najavili su i proizvođači iz Šapca.


Tagovi

Protest Zoran Todorović Cene đubriva Cene Goriva Srpska poljoprivreda Batočina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu