Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 26.06.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

John Deere-u zemljište u industrijskoj zoni Sremske Mitrovice, stočarima poljoprivredno u zakup

Procenjuje se da će vrednost ove investicije kompanije John Deere biti između pet i šet miliona evra. Iako u distributivnom centru neće biti mnogo novih radnih mesta, gradonačelnik je rekao da je veći značaj ove investicije to što će privući druge investitore.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 268
  • 13
  • 0

Sasvim je sigurno da će najpoznatiji američki proizvođač poljoprivrednih mašina i traktora graditi distributivni centar u Sremu. Za lokaciju je odabrana industrijska zona u Sremskoj Mitrovici, a kako je ranije rečeno, ovaj proizvođač se za to mesto opredelio zbog blizine auto puta Beograd-Zagreb. Da je izgradnja distributivnog centra izvesna, potvrdio je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

John Deere i JOSKIN odneli zlatnu medalju za inovaciju godine - eAutoPower!

Procenjuje se da će vrednost ove investicije biti između pet i šet miliona evra. Iako u distributivnom centru neće biti mnogo novih radnih mesta, gradonačelnik je rekao da je veći značaj ove investicije to što će privući druge investitore.

Podsetimo, sve parcele u Industrijskoj zoni u Sremskoj Mitrovici su rasprodate, a američki investitor ima rok od tri godine da kupljeno zemljište privede nameni. Ova američka korporacija bavi se pre svega proizvodnjom poljoprivredne, građevinske i šumarske mehanizacije, sa sedištem u Ilinoisu i godišnjim prihodom od preko 37 milijardi dolara.

Za stočare 1.500 hektara zemlje

I dok se gigant poljoprivredne mehanizacije sprema da kupljeno zemljište iskoristi, Skupština grada Sremska Mitrovica na poslednjoj sednici usvojila je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2020. i 2021. godinu. I ove godine prvenstvo imaju stočari na osnovu prava prečeg zakupa i za njih je namenjeno blizu 1.500 hektara, dok je za ostale poljoprivrednike obezbeđeno između 1.000 i 1.100 hektara zemljišta.

Odbornici skupštine grada Sremska Mitrovica dali su zeleno svetlo na ovaj Program. Novina u odnosu na prethodne godine nema i ovoga puta stočari imaju prioritet, kaže Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu.

Pooštreni uslovi za zakup državnog zemljišta

"Broj od 170 stočara sa područja grada Sremska Mitrovica dobilo je mogućnost da potpiše ugovore i ostvare zakup na osnovu prava prečeg zakupa. Njima je na raspolaganju blizu 1.500 hektara državne zemlje, a pravo da zakupe zemljište nema 20 stočara koji nisu ispunili potrebne uslove za konkurs”, kaže Nastović.

Zakup i pašnjaka

Nesto više od 1.000 hektara ostalo je i za poljoprivredne proizvođače koji se bave ostalim granama poljoprivrede. I to zemljište biće predmet ovogodišnje licitacije. Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu dodaje da je poljoprivrednicima na raspolaganju i zakup blizu 250 hektara pašnjaka.

"Na području grada ima blizu 250 hektara pod pašnjacima, koji polako nalaze svoje zakupce. Nadam se da će ove godine i to zemljište biti zakupljeno jer na našem području ima veliki broj stočara koji pašnjake mogu da iskoriste na najbolji način."

Ovome dodajmo podatak da je na području grada Sremska Mitrovica u zakup već dato 2.400 hektara obradivih površina i to na duži vremenski period. Koliko će period zakupa za zemljište koje će biti dato u zakup ove godine  naknadno će biti poznato i to u saradnji Gradske uprave i ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Pravo prečeg zakupa Državno zemljište Stočari Vladimir Nastorović John Deer Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić