Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • See&Spray
  • 12.11.2022. 18:00

John Deere u Evropu donosi funkciju pametnog prskanja

Primena ovih prskalica može uštedeti 66 odsto herbicida. Kada se može očekivati na evropskom tržištu?

Foto: John Deere
  • 80
  • 17
  • 0

John Deere u Evropu donosi pametnu funkciju zaštite useva i primene pesticida upotrebom kamera. Njihova primena bi mogla uštedeti 66 odsto ili 2/3 herbicida.

Kompanija duži period sledi koncept primene herbicida usmerenih kamerama za prepoznavanje boja, odnosno zelenog korova na smeđem tlu, a ne odabirom po njihovom obliku ili veličini.

Na ovogodišnjoj "SIMA-i" po prvi put predstavlja funkciju "See&Spray" (vidi i prskaj, op.ur.) za prskalice za zaštitu bilja. Zahvaljujući ovom sistemu one mogu prepoznati korov i ciljano ga tretirati.

John Deere je već predstavio "See&Spray Select" i "Ultimate" prskalice za zaštitu bilja u SAD. Sistem za Evropu se zasniva na funkcijama koje su već uvedene za američko tržište, a proizvode se u Horstu, u Holandiji.

Ciljano tretiranje

Kamere otkrivaju razlike u boji na terenu, a zajedno s drugim hardverom su ugrađene u polugu i šasiju prskalice. Na svaki metar radne površine pričvršćena je kamera.

Mlaznice tretiraju pojedinačni korov

Procesori obrađuju slike, nakon čega se aktiviraju rasprskivači za tačkasti (spot) tretman. Detekcija na oranicama omogućava ciljanu upotrebu herbicida pre nicanja kulture, a može da se koristi i nakon. Sami redovi uzgajanih biljaka su skriveni od strane sistema koji snima korov na međurednoj površini i tretira ga. Upotreba je moguća sve do zatvaranja sklopa biljaka.

Kada softver prepozna zelenu biljku, aktivira se odgovarajući rasprskivač što omogućava tretman na tu biljku ili ograničeno područje.

Sistem također može da dokumentira primenu herbicida pomoću ekrana Gen4 koji se nalazi u kabini. Na njemu se kreira karta pokrivenosti sa podacima gde je sredstvo primenjeno. Dokumentacija može da se prenese putem JDLink u operativni centar John Deere-a, a omogućuje da se utvrdi koja su to područja s većom količinom korova i kako da se optimiziraju buduće mere. 

U Evropi od 2023. godine

John Deere je testirao "See&Spray" sistem pod različitim uslovima na oko 120.000 hektara širom sveta. Isti su rezultati postignuti u Evropi.

Da bi bile uspešne, korišćene samohodne prskalice moraju ispunjavati određene uslove. Od početka 2023. će biti dostupne na ograničenu seriju vučenih R900i s kracima od 36 i 39 metara, a zatim će se u budućnosti nuditi kao opcija za razne John Deere prskalice iz Horsta.

Za korištenje na R900i vučenim prskalicama potrebne su sledeće komponente: sistem PowrSpray, grane sa sistemom za recirkulisanje sredstva, TerrainCommandTM Pro, individualna kontrola dizna, rešenje sistema upravljanja poljoprivredom JDLinkTM, ekran Gen4, prijemnik StarFireTM 7000. 

Kako izgledaju u radu, pogledajte u videu: 


Tagovi

John Deere See&Spray sistem Spot tretiranje Ušteda herbicida Pametno prskanje Primena herbicida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.