Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lactalis
  • 25.10.2020. 18:00

Jedna od najpoznatijih mlekarskih kompanija optužena za zagađivanje reka

Otkriveno je da je 38 pogona "Lactalis" grupe prekršilo ekološke propise što je rezultiralo zagađenjem reka i smrtnošću riba.

Foto: Depositphotos/olgysha
  • 180
  • 8
  • 0

Najveća francuska mlekarska grupa optužena je da je više puta zagađivala reke u toj zemlji tokom proteklih decenija, stoji u novom izveštaju medijske organizacije "Disclose" koji prenosi theguardian.

Tokom jednogodišnje istrage vodećeg mlečnog proizvođača, Laktalis otkriveno je da je 38 pogona te kompanije prekršilo ekološke propise.

To je često uključivalo ispuštanje u reke derivata povezanih sa mlekom koji u velikim količinama mogu biti smrtonosni za vodeni svet ili nusproizvoda iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Takođe, izveštaj sadrži dokaze o nekoliko slučajeva za koje se navodi da su rezultirali smrtnošću riba.

Ispitivanja sprovedena na oko 70 pogona

Među navodno pogođenim rekama nalaze se neke od najpoznatijih poput Loare, na području oko Sen-Floren-le-Vieila. Zatim Seš koja teče kroz Bretanju i Izera na ulazu u park prirode Verkor.

"Podaci koje smo uspeli da prikupimo otkrivaju ogroman skandal povezan sa zagađenjem okoline“, tvrdi glavni urednik časopisa Disclose, Žufre Livolzi koji je vodio istragu.

"Učestalost zagađenja i broj mesta na kojima su se dešavala, postavlja ozbiljna pitanja o sposobnosti grupe da sledi propise o zaštiti okoline", navodi on.

I Megle, Imlek i Somboled dobile odobrenje za izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

"Na nekim smo mestima otkrili da su ignorirali upozorenja administracije. Kompanija je prekoračila dozvole za ispuštanje u otpadne vode i zagađivala plovne puteve“, dodao je.

Tokom istrage ispitane su aktivnosti 60 od 70 proizvodnih pogona te kompanije. Međutim, čini se da više od polovine nije udovoljilo propisima državnog kodeksa o zaštiti okoline.

Inače, Laktalis je poznat kao svetski lider u mlečnoj industriji. Vlasnik je robnih marki po celom svetu i zapošljava oko 80.000 ljudi u 94 zemalja, uz promet od 18,5 milijardi evra godišnje.

Među njihovim najpoznatijim brendovima je asortiman "Président", koji se prodaje u 160 država, međutim kompanija proizvodi i brojne specijalne francuske sireve koji se smatraju simboličnim za njihov kraj.

Brane se ulaganjima u pročišćavanje

"Pristup Grupe društvenoj i ekološkoj odgovornosti intenzivirao se tokom nekoliko godina, a značajni su resursi određeni za kontinuirani proces poboljšanja", tvrde u toj kompaniji i ističu da propisi dopuštaju jednokratno prekoračenje.

Priznaju postojanje privremenih nedoslednosti i kažu kako sprovode ambiciozni plan ulaganja kako se to ne bi ponovilo. Naglašavaju da su u poslednjih 10 godina mnoga postrojenja bila ili su trenutno uključena u program modernizacije ili zamene. Uložili su 60 miliona evra u poboljšanje svojih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kažu u saopštenju. 

Ova su se otkrića našla usred fokusa u kojem su čišćenja reka u toj zemlji. Konkretno, postavljen je cilj da učine reku Senu sigurnom za plivanje do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Skandal sa salmonelom u mleku u prahu pogodio 83 zemlje!

"Trenutni sistem regulacije i nadzora za poljoprivredna preduzeća koja predstavljaju rizik za okolinu potpuno je zastario i neefikasan", upozorila je Suzan Dalje, koja je u "Greenpeace"-u u Francuskoj zadužena za agrarni sektor.

U ovom slučaju Laktalis je to dopustio u svojim objektima, što ima dramatične posledice u pogledu zagađenja vode“, napomenula je.

Dodaje i da takve organizacije izlažu okolinu riziku i doprinose klimatskim promenama.

Hitno treba pooštriti propise, kontrole i sa tim u vezi - sankcije", zaključila je.


Tagovi

Lactalis Mlekarski div Zagađenje Francuska Reke


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D