Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomeljari
  • 27.01.2018. 18:00

Jedina vodenica u zaseoku Mirajić

Vodeničarka Verica Kaplarević trudi se da održi ovaj posao, koji je još više zavolela, nakon što je nasledila jedinu vodenicu u ovom kraju.

Foto: Hans / Pixabay
  • 537
  • 26
  • 0

Kraj u okolini Kraljeva nekada je bio poznat po vodenicama - na svakoj reci i svakom potoku bilo ih je desetak. Zaseok Mirajić brojao ih je 15, a danas je tu samo jedna i u njoj jedna vodeničarka - Verica Kaplarević.

Ona objašnjava da najviše posla ima tokom novembra, decembru i januaru, jer su tada slave, svinjokolji, Nova godina, Božić.

"Lepo je biti sa narodom, popričati, čuti neka njihova životna iskustva. Pokušavam, iako je pomeljara sve manje, da održim ovo", kaže za RTS Verica.

Vodenicu nasledila od oca

Ova vredna žena je poljoprivredni tehničar, a studirala je agronomiju. Znanje koje je stekla, trajno su je vezali za selo i poljoprivredu. Neki od komšija više od pola veka melje kukuruz za proju baš u njenoj vodnici, koju je nasledila posle smrti oca.

"Mnogo znači. To je jedina vodenica koja radi od tih 15, koje su radile ranije. Samo ona radi i mnogo nam znači", kaže Milivoje Todorović.

Foto: Hans / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Milivoje Todorović Verica Kaplarević Mirajić Kukuruz Vodenica Brašno Pomeljari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.