Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja
  • 09.11.2020. 12:00

Jaja više neće biti u frižiderima?

Kako se ističe u Pravilniku o kvalitetu jaja, ista "A" klase se ne izlažu postupku konzerviranja ili hlađenju na temperaturi nižoj od 5°C. Predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo Rade Škorić, ističe da Pravilnik nije definisao gornju temperaturu na kojoj treba da se čuvaju jaja.

Foto: Bigstock/Tupungato
  • 110
  • 5
  • 0

Novi propisi omogućili su trgovcima da jaja više ne čuvaju u fižiderima. Iako se mnogi potrošači čude novom trendu i pitaju se da li će namirnice ostati zdrave u novim uslovima, stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu, pošto jajima najviše prija temperatura iznad pet stepeni, prenose Novosti.

"Nije dobro da se temperatura čuvanja menja sa niže na višu, dok je obrnuto dozvoljeno. Kada kupimo jaja koja su u prodavnici bila van frižidera, kod kuće ih možemo čuvati u njemu ili u ostavi. Ali, ako su stajala u frižideru u marketu, moraju da se čuvaju na isti način da se ne bi prekinuo hladni lanac", kaže Zoran Rašić iz Veterinarskog specijalističkog instituta "Jagodina" za ovaj medij.

Šta propisuje Pravilnik?

Kako se ističe u Pravilniku o kvalitetu jaja, ista "A" klase se ne izlažu postupku konzerviranja ili hlađenju na temperaturi nižoj od 5°C. Jaja koja su držana na temperaturi nižoj od 5°C tokom prevoza kraćeg od 24 sata ili u maloprodajnim objektima ne duže od 72 sata, neće se smatrati hlađenim.

Traži se odlaganje primene Pravilnika o uslovima držanja koka nosilja

Takođe, pakovanje jaja "A" klase označava se oznakom sa informacijom za potrošača da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi.

Predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo Rade Škorić, ističe da Pravilnik nije definisao gornju temperaturu na kojoj treba da se čuvaju jaja.

"Pravilnik to nije definisao, a mi se zalažemo da ipak budu u rashladnim sistemima. Idealna temperatura za čuvanje je između 14 i 20 stepeni. Mora uvek biti kontinuirana temperatura. To utiče na kvalitet", ističe Škorić za Novosti.


Tagovi

Jaja Čuvanje jaja Zoran Rašić Pravilnik o kvalitetu jaja Rade Škorić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]