Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 07.03.2022. 13:30

Izvoz žitarica: Ukrajina i Mađarska uvode ograničenja

Ukrajinska vlada će od trgovaca tražiti izvozne dozvole za ključne proizvode, a Mađarska na spisku zabrane izvoza ima sedam strateških ratarskih kultura.

Foto: Depositphotos/Fotofabrika
  • 945
  • 114
  • 0

Ukrajina je uvela izvozne dozvole za svoje ključne poljoprivredne proizvode pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje. Reuters je izvestio da je Vlada ove zemlje objavila rezoluciju gde se navodi da će trgovcima biti potrebne i dozvole za izvoz živine i jaja.

Ranije je objavljeno da se obustavlja izvoz nekoliko poljoprivrednih proizvoda zbog sukoba sa Rusijom. Ta obustava se odnosila na izvoz raži, ovsa, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke.

Bila je žitnica Evrope

Najveći problem je što je Ukrajina među vodećim svetskim proizvođačima i izvoznicima žitarica i biljnih ulja. Predstavljala je žitnicu Evrope, ali i celog sveta. Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je do 23. februara izvezla 43 miliona tona raznih žitarica u sezoni 2021/22. Povećala je njihovu proizvodnju za 32 odsto u 2021. godini na 85,7 miliona tona.

Ukrajinska poljoprivreda: Šta će se desiti ako izostane prolećna setva?

Pre ove odluke, državne ukrajinske železnice su saopštile da su spremne hitno da organizuju izvoz poljoprivrednih proizvoda, a nakon zatvaranja crnomorskih luka. U saopštenju su naveli da je dosadašnja praksa bila da se izvoz obavlja brodovima, ali u novonastaloj situaciji oni bi mogli da isporučuju žito na granice sa Rumunijom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, odakle će se moći isporučiti u luke i logistička čvorišta evropskih zemalja.

Mađarska zabranila izvoz pšenice, kukurza, soje...

Mađarska je objavila Uredbu o zabrani izvoza žitarica, objavio je Napi, a postoje indicije da će slično uraditi i Srbija. Na spisku su strateške vrste: pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, soja i seme suncokreta.

Mađarski ministar poljoprivrede, Ištvan Nagi je ovu meru opravdao rastom cene pšenice koja je porasla do nivo koji nije zabeležen poslednjih 14 godina. Najavio je da očekuju rast cene biljnih ulja i da Vlada u aprilu mora da donese odluku o produženju obustave cena hrane.

Tržište žitarica divlja: Cene pšenice bi mogle da pređu 400 evra po toni?

Izuzetak od ove Uredbe su humanitarne pošiljke. Kako bi se osiguralo ostvarivanje prava preče kupovine ili otkupa od strane države svaki izvoz žitarica se mora unapred prijaviti Nacionalnoj upravi za sigurnost lanca hrane (Nébih). Do izvoza može doći samo ako se država u mesec dana ne izjasni o kupovini.


Tagovi

Ukrajina Mađarska Zabrana izvoza Ograničenje izvoza Žitarice Tržište hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]