Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana lova
  • 19.01.2022. 07:30
  • Italija

Italija zabranila lov zbog ASK-a: Čuvaju domaću proizvodnju

Osim lova, Italija je u dve svoje regije zabranila mnoge aktivnosti na otvorenom, a sve kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 252
  • 16
  • 0

Italija je zabranila lov, ali i neke druge aktivnosti na otvorenom u dve svoje severne regije koje su nedavno pogođene izbijanjem afričke svinjske kuge, navodi Reuters

Naredba koju su potpisali ministar zdravstva Roberto Speranca i ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli zahvata 114 ruralnih područja u severozapadnim regijama Pijemonta i Ligurije, gde je utvrđeno da četiri divlje svinje prenose bolest.

Osim lova, zabranjeno je i skupljanje gljiva i tartufa, pecanje, pešačenje, vožnja bicikli kao i obavljanje bilo kakvih drugih aktivnosti koje bi mogle da uključe direktan ili nedirektan kontakt sa zaraženom divljači, stoji u naredbi od strane ministara.

Osim od široke zabrane lova, i dalje je dopušten ciljani i to na divlje svinje kako bi se kontrolisao njihov broj i pratilo širenje ASK-a. 

Ciljani lov je dopušten (Foto: Bigstockphoto/Grisha Bruev)

Do ovakve su odluke, koja će trajati šest meseci, došli jer bi pojava te bolesti u Italiji mogla da zada veliki udarac njenim proizvođačima budući da neke države zabranjuju uvoz mesa iz zemalja u kojima vlada ASK, a što se desilo Nemačkoj. 

"Odluka će omogućiti sigurnost našoj proizvodnji, ali i veru u izvoz naših proizvoda", rekli su ministri. 

Kada je reč o ovoj bolesti, znamo da je ona u Kini, koja je najveći svetski proizvođač svinjetine, uništila polovinu stada u roku od godinu dana nakon što je tamo otkrivena 2018. Kada se ta bolest pojavila u Nemačkoj 2020. godine, Kina je zabranila uvoz svinjetine iz te zemlje što je dovelo do velikih turbulencija na tržištu. 


Tagovi

Zabrana lova Italija Afrička svinjska kuga Naredba


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D