Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana regije
  • 21.03.2017. 12:15

Istrani i Švajcarci pomažu Šumadiji

Šumadinci su odlučili da konačno izaberu proizvode koji su karakteristični za ovu regiju i koji će biti reprezetni podneblja. Međutim, teži deo tog posla je ispoštovati posebnu metodologiju izbora, koja se odavno primenjuje u svetu. Novčano će im pomoći švajcarska Vlada, a iskustvom Istra u Hrvatskoj.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.572
  • 76
  • 0

Koja tri proizvoda će reprezentovati Šumadiju znaće se najdalje za šest meseci. Do tada bi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja trebalo da odabere namirnice koje su prepoznatljive za ovaj kraj. U ovom poslu finansijski će im pomagati Vlada Švajcarske, a svojim iskustvom Istrani, koji su taj posao uspešno obavili.

"Na osnovu tradicionalnih proizvoda bi, između ostalog, Šumadija gradila svoju prepoznatljivost. Do liste namirnica ili proizvoda koji predstavljaju ovaj kraj doći ćemo posebnom metodologijom, koja podrazumeva proceduru proizvodnje, plasmana i brendiranja tradicionalnih šumadijskih proizvoda", kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Šta su u Istri odabrali?

Identifikovaće se i valorizovati tehnološko - ekonomska opravdanost. Želja je da se kroz nekoliko meseci dođe do liste proizvoda koji imaju realno opravdanje i utemeljenje na ovoj teritoriji.

"To je rađeno u drugim zemljama dosta uspešno i po za nas, nažalost, dosta davno. Italijani su to uradili pre 30 godina. Hrvatska, odnosno Istra, takođe je uradila taj posao. Istrani su, pre svih, izuzetno dobar primer. Nameravamo najpre s njima da radimo i da nam oni prenesu svoja iskustva. Oni su odabrala svoja tri proizvoda - maslinovo ulje, vino malvaziju i meso buškarina. Tako su izgradili prepoznatljivost svoje regije na tri autentična proizvoda. Tako želimo i mi da uradimo", rekao je Nenad Popović.

Koji će se proizvodi naći na listi, za sada nije poznato. U igri su bukvalno svi delikatesi i proizvodi karakteristični za ovaj kraj.

"Imamo tri proizvoda A, B i C, koji se proizvode po predviđenoj proceduri, a proizvode ga proizvođači A, B i C u određenom lancu, plasiraju se na predviđeni način i brendiraju. Prvo ćemo raditi studiju, a potom pilot projekat za jedan od tih proizvoda", objašnjava Popović.

Ranka, ili kruška takiša, ili proja, ili Šumadijski ćevap?

Možda bi pomogli i predlozi i podsećanja šta je karakteristično što se pravi ili uspeva u ovom kraju. Recimo, zna se da je sorta šljiva crvena ranka pronađena u selu Darosava kod Aranđelovca. Gaji se u celoj Šumadiji i poznavaoci ove tematike kažu da je čudo od šljive kada je reč o preradi rakije. I kruška takiša od koje se pravi rakija, nedavno je ponovo doživela svoju rehabilitaciju.

Da li će to možda biti kuvana rakija poznatija kao šumadijski čaj? Nedavno je grupa kuvara iz Kragujevca osvojila prvo mesto na internacionalnom takmičenju u kategoriji mesa sa roštilja. Ali, oni su tom prilikom izmisli potpuno novi recept, Šumadijski ćevap, i predlagali da se baš ovo jelo nađe u ponudi restorana kao autentično i kao predstavnik regije. Stranci se oduševljavaju našom hranom, od proje, kačamaka, pa do pihtija, čak i slatkog, koji nije karakterističan za sve delove Srbije.

Ekonomska korist od liste

Uz ekonomsku korist koju bi tradicionalni proizvodi trebalo da donesu regionu i svim učesnicima u lancu od njive do trpeze, ovo pitanje je značajno i za proces evropskih integracija. Bezbednost hrane jedno je od važnijih pitanja Evropske unije, kojoj su naročito bitni prava u oblasti prava i zaštite potrošača. Ovaj projekat sprovodi se u okviru programa podrške ruralnom i regionalnom razvoju koji finansira Švajcarska.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Hrana regije Kragujevac Šumadija Istra Malvazija Maslinovo ulje Brend Vlada Švajcarske Evropska unija Ruralni razvoj Nenad Popović Regionalna agencija Kuvana rakija Proja Šumadijski ćevap Šljiva Crvena ranka Kruška takiša


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D