Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPA program
  • 19.05.2020. 14:00

IPA programom bespovratna pomoć za Zapadni Balkan i Tursku od 14,5 milijardi evra?

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da bi prema predlogu Evropske komisije, EU trebalo da iz instrumenta predpristupne pomoći III (IPA III) do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14,5 milijardi evra.

Foto: Julijana El Omari
  • 142
  • 6
  • 0

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je zvanično obaveštenje nadležnim ministarstvima i institucijama, čime je započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu, prenosi se na sajtu Vlade Srbije.

Ti programi biće finansirani iz novog instrumenta podrške EU za period 2021-2027. godine - Instrument za pretpristupnu pomoć III (IPA III). Ministarka je istakla da će se kroz projekte iz oblasti reforme javne uprave, vladavine prava, konkurentnosti, poljoprivrede, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine, Republika Srbija aktivno pripremati za dodatno jačanje kapaciteta na lokalnom nivou, kao pripreme za mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU onda kada postane država članica.

Sa 650 milona evra nadoknađuju štetu u baštovanstvu i gajenju krompira

Naglasila je da bi prema predlogu Evropske komisije, EU trebalo da iz ovog instrumenta do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14,5 milijardi evra, koje će biti iskorišćene za finansiranje projekata koji doprinose sprovođenju političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi i napredak u procesu evropskih integracija.

Pomerena mera 7, a mera 3 za kraj godine

Takođe, projekti koji budu izabrani i sprovođeni u narednim godinama značajno će povećati uravnoteženiji regionalni razvoj Srbije, podstaći lokalni ekonomski razvoj, doneti nova radna mesta, održivu socio-ekonomsku politiku kroz nove načine i oblasti ekonomije zasnovane na znanju, zaštiti životne sredine, digitalizaciji i pametnom rastu, navodi se na sajtu Vlade.

Šta je sa isplatom subvencija, a šta se menja u planu IPARD poziva?

Što se tiče aktuelnih IPARD konkursa, iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo odgovor da je 'indikativni plan IPARD javnih poziva je pretrpeo izvesne promene usled okolnosti nastalih zbog bolesti COVID-19'.

"Prvi javni poziv u okviru nedavno akreditovane Mere 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koja je namenjena razvoju ruralnog turizma, pomeren je i biće i objavljen po usvajanju Pravilnika za sprovođenje ove mere. Planirano je da se do kraja ove godine objavi još četiri javna poziva. U trećem kvartalu ove godine u okviru Mere 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, imaćemo poziv za nabavku novog traktora kao i poziv za izgradnju i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije", rečeno je Agroklubu iz resornog ministarstva.

Za sam kraj godine planiran je javni poziv u okviru Mera 3 - Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva i to za izgradnja i opremanje objekata. Do sada je raspisano i sprovedeno osam javnih poziva za IPARD podsticaje na koje je pristiglo nešto manje od 1.500 zahteva.


Tagovi

IPA programi IPARD konkursi Jadranka Joksimović Evropska komisija Ulaganje u poljoprivredu Mera 7 Mera 3


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao