Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut za veterinarstvo
  • 29.02.2020. 16:00

Institut za veterinarstvo "Novi Sad" tehnički opremljen i spreman za intervencije

Ukoliko bi se afrička kuga svinja pojavila u Vojvodini, Institut ima već pripremljena rešenja za taj problem. Imamo ekipe koje su spremne u potpunosti da izađu na teren i intervenišu i sprovedu suzbijanje i lokalizaciju bolesti, rekao je Sava Lazić, direktor Instituta.

Foto: Andrijana Glišić
  • 87
  • 3
  • 0

Direktor instituta Sava Lazić, na Obeležavanju 70 godina rada Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad", u kom radi već više od 30 godina, kaže kako je ponosan svojim i radom kolega. Ovaj institut prepoznatljiv je po suzbijanju mnogih zaraznih bolesti.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

"Najnovija informacija je da se ekipa stručnjaka iz Instituta pre nekoliko nedelja vratila iz Kladova gde je radila na suzbijanju afričke kuge svinja. Prošlog leta kada se kuga pojavila u Mladenovcu, ekipa instituta je bila uključena. I u periodu kada je u Srbiji bilo klasične kuge svinja, Institut je bio jedna od ključnih karika u suzbijanju te bolesti ne samo na području Vojvodine, već i na području cele Republike Srbije i cele bivše Jugoslavije", napomenuo je Lazić.

U potpunosti pripremljeni

Na pitanje da li Insitut ima pripremljena rešenja ukoliko bi se afrička kuga svinja pojavila u Vojvodini, Lazić ističe da su programi i scenarija suzbijanja te bolesti u slučaju njene pojave napravljeni u saradnji sa Upravom za veterinu.

"Ukoliko bi se afrička kuga svinja pojavila u Vojvodini, Institut ima već pripremljena rešenja za taj problem. Napravljene su strategije i postupci. Pripremljeni smo i po pitanju dijagnostike i po pitanju sanacije na terenu. Imamo ekipe koje su spremne u potpunosti da izađu na teren i intervenišu i sprovedu suzbijanje i lokalizaciju bolesti."

Savetovanje poljoprivrednika

Osim dobre saradnje sa fakultetima u oblasti stočarastva i drugim institutima, ova institucija, prema rečima Lazića, veoma dobro sarađuje i sa samim poljoprivrednicima.

Domaći živinari moraju da se prilagođavaju EU propisima

"Jako lepu saradnju imamo i sa institutima u zemljama u regionu, ali i u Evropi u Austriji i u Mađarskoj. Imamo veoma dobru saradnju sa farmerima, oni su prepoznali naš Institut, pogotovo u oblasti živinarstva. Takođe i uzgajivači svinja, goveda, teladi dolaze na Institut, informišu se, mi odlazimo kod njih, dajemo im određene instrukcije i savete", objašnjava Lazić.

Tehničkom opremljenošću do punog doprinosa

Dodaje i da je Institut veoma dobro tehnički opremljen i da raspolaže vrednom opremom posebno na polju molekularne dijagnostike virusnih i bakterijskih bolesti. Situacija je, ističe, veoma dobra i po pitanju hemijske opreme za detekciju teških metala, pesticida i drugih nepoželjnih toksičnih elemenata.

Preko 200 opisanih zoonoza preti zdravlju životinja, ali i ljudi

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević ocenio je da su naučnici Insituta za veterinarstvo "Novi Sad" dali pun doprinos razvoju mnogih programa u cilju zaštite mnogih bolesti kod životinja.

"Ono što je negde kruna rada Instituta jeste i Sretenjski orden koji su dobili i ja verujem da ovaj institut u savremenim izazovima može i mora da da svoj puni doprinos. Verujem da ovaj institut ima dovoljno znanja, snage i moći da u savremenim uslovima i novim izazovima da svoj puni doprinos veterinarskoj medicini i u Srbiji, ali isto tako i u regionu", istakao je Radojević.

Veterinarske ustanove - nezaobilazna karika

Ova institutucija veoma je važan partner Ministarstva poljoprivrede i kada se radi o nadzoru, kontroli, dobrobiti, prevenciji i lečenju životinja, napomenuo je državni sekretar u tom ministarstvu Velimir Stanojević.

"Država Srbija preduzima veoma opsežne mere za razvoj poljoprivrede, stočarstvo ima veoma važnu ulogu i u čitavom tom lancu neozaobilazna karika su veterinarske ustanove, tako da sam siguran da ćemo i u narednom periodu sa Institutom u Novom Sadu imati uspešnu saradnju", poručio je on.

Fond za nova istraživanja

Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenio je da su naše naučne institucije iznad nivoa većine drugih segmenata našeg društva.

Jubilej obeležen Svečanom akademijom u SNP-u

"Mi ćemo to nastaviti da podržavamo, osnovali smo ove godine i fond za nauku, donet je novi zakon o nauci i istraživanjima, a Veterinarski institut je svakako institucija na koju računamo sa izvanrednim istraživačima, ali i izvanrednom saradnjom sa privredom", dodao je Popović.

Jubilej 70 godina postojanja i rada Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" obeležen je Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, a tom prilikom dodeljene su i plakete zaslužnim institucijama, naučnom osoblju i saradnicima za doprinos radu i podršci ovog instituta.


Tagovi

Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad Sava Lazić Vuk Radojević Velimir Stanojević Vladimir Popović Afrička kuga svinja 70 godina


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)