Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paljenje žetvenih ostataka
  • 23.10.2018. 08:15

Inspekcija i policija identifikuju lica koja su palila njive

Ako je parcela na kojoj je obavljeno spaljivanje upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, podnosi se inicijativa Upravi za trezor, koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu.

Foto: Dejan Maksimović
  • 2.259
  • 115
  • 1

Zbog učestalih pojava spaljivanja organskih ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredna inspekcija pojačala je mere nadzora. Zajedno sa policijom pregleda se zemljišta na kojem je obavljeno spaljivanje i identifikuju se lica koja su to uradila. Ovo podrazumeva nadzor i van radnog vremena i neradnim danima. Angažovani su svi poljoprivredni inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji RS.

"Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, površini, radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor, koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu. Tokom trajanja perioda pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima", navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Ponjavica i Carska bara: Paljenje njiva ponovo izazvalo požar

Dodaje se da je spaljivanje izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i to je razlog što su organizovane koordinirane kontrole sa drugim državnim organima. Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Spaljivanje ostataka Požar Inspekcija Policija Kazna Pasivan status


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.