Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Broj insekata
  • 26.11.2020. 07:30

Insekata sve manje, ali ne i lisnih vaši koje prenose viruse - njih je više?

Globalni broj insekata se smanjuje. Međutim, sa lisnim vašima situacija nije takva, a to pokazuje 35-godišnja procena Instituta "Julius Kühn". Sve je češća pojava i smrdljivih martina.

Foto: Martina Popić
  • 106
  • 4
  • 0

Prema proceni na osnovu 35-godišnjeg istraživanja koje je sproveo Institut "Julius Kühn" (JKI) broj insekata na globalnom nivou se smanjuje. Međutim, lisne vaši kao nosioci brojnih virusnih bolesti poljoprivrednih kultura se pojavljuju u sve većem broju, što znači da na njih ne utiču klimatske promene.

Još od 1985. godine istraživači spomenutog instituta u području oko Kvedlinburg-Ašerslebena u nemačkoj saveznoj državi Saksonija Anhalt, love leteće insekte od proleća do jeseni.

Naučnici koriste 12 metara visoku usisnu zamku za hvatanje insekata, koja je izgrađena za kontrolu onih štetnih. Osim njih, tamo završe i korisni poput parazitskih osica, bubamara, pauka i nekih buba. Na osnovu ovog "lova" donose se podaci.

Objavljena je prva procena koja je uključena u studiju pod nazivom Dugoročno praćenje insekata u poljoprivrednom krajoliku.

Lisnim vašima pogoduju klimatske promene?

"I u našem slučaju dnevno ponderisani ulov smanjio se tokom decenija. To je pokazatelj da se broj onih sposobnih za letenje smanjuje i u regiji Kvedlinburg-Ašersleben od sredine 1990-ih", kaže za agrarheute dr Tim Cajše iz JKI-a.

Međutim, dodao je, ovaj trend se ne može posmatrati na isti način za sve grupe insekata. 

"Čini se da nekim štetočinama koriste klimatske promene. Na primeri, lisne vaši se pojavljuju početkom godine i pokazuju ukupno veću gustoću u zamkama tokom dužeg razdoblja vegetacije", dodao je. Osim njih, sve češća je pojava i smrdljivih martina

Lisne vaši prenose virus žutila koji uništava krastavce i tikvice

Ukupno gledajući, znatno je više lisnih vaši upalo u zamku u Saksoniji-Anhalti u poslednjih 15 godina nego u prethodnim decenijama. To ima posledice, jer su one nosioci mnogih biljnih virusa.

Međutim, ta su zapažanja tek početak. Rad na proceni opsežne grupe podataka nastavlja se.

Virusne bolesti su sve češća pretnja

Podsetimo, lisne vaši prenose viruse koji su na šećernoj repi uzrokovali od 30 do 50 odsto gubitaka prinosa. Dodatan problem je izazvala zabrana neonikotinoida u celoj EU, a neke su države tražile hitno odobrenje kako bi zaštitile svoje useve.

Zašto nemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

Osim toga prenose i virus žute patuljavosti ječma, a simptomi nastaju u vidu hloroze lišća i manjeg rasta biljaka. Osim ječma, infekcija se može javiti na pšenici, ovsu, raži, kukuruzu kao i ostalim biljkama iz porodice Poaceae. Takođe su prošle godine prenele virus žutila na krastavce, a u Nemačkoj su uništile od 50 do 90 odsto roda.

Da bi se sprečile infekcije, prvenstveno treba kontrolisati ove štetočine ili uzgajati nove sorte otporne na viruse.


Tagovi

Lisne vaši Nemačka Štetočine Virusi Studija Smrdljivi martin Insekti Klimatske promene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.