Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Socijalna zaštita
  • 26.08.2018. 15:00

Inicijativa za bolji položaj staračkih domaćinstava na selu

Svaka 10. starija osoba na selu nema lične prihode, a pravo na novčanu socijalnu pomoć koristi samo 4% ispitanih u okviru istraživanja.

Foto: Bigstockphoto / dolgachov
  • 272
  • 12
  • 0

Kako bi se zaštitilo socijalno ugroženo seosko stanovništvo u staračkim domaćinstvima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pokrenula je Inicijativu za izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti, koju je uputila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Njen predlog je da se izmeni deo koji se odnosi na propisanu površinu zemljišta, kao opšti uslov za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć pojedincima, odnosno porodicama.

Staračka porodična domaćinstva često na ivici siromaštva

Kako stoji u saopštenju, zbog propisanog ograničenja u pogledu površine zemlјišta, veliki broj  građana ne može da ostvari pravo na novčanu socijalnu pomoć ili im je ostvarivanje ovog prava otežano. Pored povećanja propisane površine zemlјišta prilikom odlučivanja o pravu na novčanu socijalnu pomoć, poverenica smatra da je potrebno uzeti u obzir i kvalitet zemlјišta, mogućnost njegove obrade, davanja u zakup ili prodaje.

Nagašava se da je razlog za pokretanje ove inicijative činjenica da su staračka porodična domaćinstva, koja raspolažu površinom zemlјišta većom od propisane, često na ivici siromaštva i da im je neophodna pomoć.

 Svaka 10. starija osoba na selu nema lične prihode

Istraživanje koje su sproveli Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Crveni krst Srbije pokazalo je da:

  • svaka 10. starija osoba na selu nema lične prihode;
  • pravo na novčanu socijalnu pomoć koristi samo 4% ispitanika;
  • samo 2% starijih koji žive na selu ima novčanu pomoć od dece ili rođaka;
  • onih koji ostvaruju minimalne prihode od zakupa ima ispod 1%.
  • 70% starijih na selu žive u domaćinstvima koja imaju samo dva člana, pa ne mogu da računaju na pogodnosti u starosti koje može da pruži život u višegeneracijskom domaćinstvu.

"Usvajanjem ove inicijative Srbija bi ispunila i preuzetu obavezu utvrđenu Programom reformi politike zapošlјavanja i socijalne politike u procesu pristupanja EU, koji je Vlada usvojila u maju 2016. godine. Njom je utvrđeno da je potrebno preduzeti mere relaksiranja imovinskih uslova, koji se uzimaju u obzir prilikom ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć, pre svega povećanja zemlјišnog maksimuma u zavisnosti od kvaliteta zemlјišta naročito kod staračkih domaćinstava", podsetila je Jankovićeva.


Tagovi

Selo Staro stanovništvo Brankica Janković Socijalno ugroženo stanovništvo Zemljište Zakon o socijalnoj zaštiti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.