Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteo-stanice
  • 12.02.2021. 12:00

Informacije o nepogodama i bolestima na biljkama preko aplikacije?

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je preko 90 odsto, a korisnici aplikacije povezane sa najsavremenijim meteo-stanicama, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

Foto: Bigstock/simazoran (ilustracija)
  • 139
  • 14
  • 0

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice od sad će putem najsavremenijih meteo-stanica moći da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima. Nove informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro, saopštava NALED. 

Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koji je podržan od strane develoPPP.de programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Prvih 50 stanica u izabranim vojvođanskim samoupravama

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je preko 90 odsto, a korisnici aplikacije, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

"Senzori meteo-stanica prate temperaturu i vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina u realnom vremenu, a svi prikupljeni podaci biće dostupni i do godinu dana unazad. U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje", kaže Diana Gligorijević, suvlasnica kompanije TeleGroup i dodaje da je prvih 50 stanica postavljeno u izabranim vojvođanskim samoupravama, a postoje ambicija i interesovanje da se projekat proširi i na druge gradove i opštine u Srbiji.

Tehnologija smanjuje broj agronoma u polju, ali povećava potražnju za digitalnim agronomima

Upotreba AgroLIFE softvera namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija njiva i povećalo zadovoljstvo korisnika. Aplikacija je dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju.

"Od oko 1.300 zakupaca zemljišta u pet pilot opština trenutno 615 lica planira svoju proizvodnju putem AgroLIFE platforme", kaže direktorka za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić.

Projekat digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem je regionalnog karaktera, a po ugledu na softversko rešenje u Srbiji, postupak prikupljanja podataka započet je u pilot lokalnim samoupravama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. 


Tagovi

Meteo stanice Upozorenja Aplikacija Naled Bolesti na biljkama Prolećna setva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...