Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 06.02.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Informacija i pomoć prilikom konkurisanja za subvencije - kome se obratiti?

Poljoprivredni proizvođači u Sremu su veoma zainteresovani za IPARD i program za konkurentnu poljoprivredu. Takođe zanimaju ih i mere sa republičkog i pokrajinskog nivoa vlasti, kažu u Kancelariji za ruralnu ekonomiju u Rumi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 145
  • 14
  • 0

Već više od godinu dana poljoprivredni proizvođači i kompanije na području Vojvodine koriste usluge Kancelarije za ruralnu ekonomiju koja pored sedišta u Vognju sada radi i u Rumi. Pružaju svu pomoć zainteresovanim poljoprivrednicma kod konkurisanja za subvencije i kredite, a ovih dana veliko je interesovanje za projekte konkurentne poljoprivrede.

U pitanju je Drugi javni poziv u 2022. godini, a u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, gde država daje 50 odsto iz kredita svetske banke, 40 odsto je kredit banke, a 10 odsto je učešće samog poljoprivrednika ukoliko mu se kredit odbori. Ovaj projekat je zajednička inicijativa ministarstva i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. 

Mogućnost i nabavke traktora

Predmet Drugog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi u oblastima proizvodnje mleka, proizvodnje mesa, pčelarstva i akvakulture. Opredeljena su sredstva u iznosu od 360.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, odnosno minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 - 25.000 evra.

"Ono što je važno reći za ovaj konkrus je da daje mogućnost i nabavke novih traktora, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo, jer obnova mehanizacije je prvi korak ka boljoj i uspešnijoj proizvodnji. Uskoro se očekuje novi IPARD poziv Mera 1, a koji bi trebalo da bude raspisan 7. februara. Konkretno ovaj poziv biće namenjen isključivo nabavci novih traktora, a za tu namenu biće opredeljeno 11 miliona evra", kaže Bojana Kuzmanović iz Kancelarije za ruralnu ekonomiju u Rumi i Vognju.

Proizvođači imaju više opcija kad su subvencije u pitanju, kaže Kuzmanovićeva.

Ono što bi poljoprivrednici trebalo da iskoriste i u ovoj proizvodnjoj godini su svakako podsticajne mere koje dolase sa republičkog i pokrajinskog nivoa.

"Neke od mera su već raspisane, a ja ću ovde naglasiti one za stočarsku proizvodnju, odnosno za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske proizvodnje. Naravno, tu su i druge mere koje se odnose na poboljšanje ukupne poljoprivrede, a konkursi su raspisani do kraja februara."

"Izverzirani" Rumljani

Dosadašnje iskustvo zaposlenih u Kancelariji govori da su Sremci veoma dobro informisani o svim konkursima koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju. Posebno prednjače paori iz opštine Ruma, tvrdi Kuzamnović.

"Oni su i prvi po konkurisanju za subvencije sa svih nivoa vlasti. To se može svakako pripisati veoma dobrom radu Poljoprivredne stručne službe koja pravovremeno poljoprivrednike obaveštava o svim konkursima bilo republičkim ili pokrajinskim, kao i onim iz Evropske unije, tako da za njih nema nekih nepoznanica kada je ta tematika u pitanju. Već su postali i verzirani kada je dokumentacija u pitanju, tako da je sa njima najlakše raditi", kaže Kuzmanovićeva iz Kancelarije za ruralu ekonomiju.

Pored svega, Kancelarija veoma uspešno sarađuje i na projektima koji se odnose na kvalitet zemljišta i kvalitet vazduha, a dobru saradnju ima sa prirodno matematičkim fakultetom, Poljoprivrednim stručnim službama kao i udruženjima i organizacijama koje se bave turizmom.


Tagovi

Kancelarija za ruralnu ekonomiju i razvojne projekte Bojana Kuzmanović Subvencije Konkurentna poljoprivrede Podsticaji Apliciranje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".