Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Parlament
  • 14.01.2018. 11:00

I poljoprivrednici u EU rade "na crno"

Gotovo 10 miliona zaposlenih u poljoprivredi često rade bez ugovora i za vrlo male plate.

Foto: dolgachov / Bigstock
  • 187
  • 8
  • 0

Buduća Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) EU mora biti bolja i efikasnija, a propisi solidarniji i pravedniji, kako bi i ZPP bila pravedna. To je poručeno sa Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta, koji je na sednici održao razmenu stavova o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike sa članovima Odbora za prirodne resurse, Odbora regiona i Odeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj i životnu sredinu Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora.

Otvarajući sednicu toga Odbora, predsednik Česlav Siekierski (Czesław Siekierski) rekao je da ti odbori nisu samo savetodavna tela, već imaju uticaj na politike i mišljenja o kojima Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj raspravlja.

Rad bez ugovora i za male plaće

Član Odbora regiona Karsten Uno Peterson rekao je da traže od Evropske komisije da se angažuje oko propisa, kako bi oni bili solidarniji i pravedniji, da bi, na kraju, i ZPP bila pravedna. Iskazao je i zabrinutost zbog gotovo 10 miliona zaposlenih u poljoprivredi, koji često rade bez ugovora i za vrlo male plate.

On je ujedno ukazao na potrebu pravednijih cena, regulacije tržišta i smatra kako je potrebno podržati kratke lance snabdevanja hranom i podršku ugostiteljstvu, koje nudi lokalne proizvode.

U poljoprivredi radi 22 miliona ljudi, a proizvode hranu za 500 miliona građana Evropske unije.

Očekuju se da buduća ZPP bude jednostavniji, da se smanje administrativni zahtevi i da subvencije koje se isplaćuju budu pravednije, kako bi se dala podrška malim porodičnim gazdinstvima, a ne velikim kompanijama.

Posebna pažnja je usmerena i ka mladim poljoprivrednicima, kao i prepoznavanju rada žena, za koji se kaže da je važno da bude priznat i plaćen, što danas nije slučaj.

Foto: dolgachov / Bigstock


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!