Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 28.09.2021. 07:30

Hemijska jedinjenja koje izlučuju mravi efikasni protiv truleži voća i drugih bolesti?

Istraživači iz Danske su otkrili veliki broj hemijskih jedinjenja iz žlezda mrava koji mogu da suzbiju važne uzročnike biljnih bolesti.

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 107
  • 16
  • 0

Biljne bolesti su sve veća pretnja proizvodnji hrane, a sve je više onih koje su otporne na postojeće pesticide. Studija sprovedena u Danskoj pokazala je da mravi izlučuju hemijska jedinjenja koja efikasno inhibiraju biljne patogene, čak i tamo gde postojeća sredstva za zaštitu bilja nisu učinkovita.

Otkriveno je da afrički mrav roda Tetraponera ispušta jedinjenja koja mogu da unište MRSA bakterije, odnosno Staphylococcus aureus za koje se strahuje da su otporne na antibiotike, ali i opasne za ljude. Ali, zbog otrovnosti biljnih patogena ugrožene su i biljke, a samim time i proizvodnja hrane. Stoga i njima mogu koristiti jedinjenja koje izlučuju mravi kako bi se zaštitile.

Tri su načina primene

Nova studija koja je objavljena u naučnom časopisu "Journal of Applied Ecology" otkriva da iznenađujuće veliki broj hemijskih jedinjenja iz žlezda mravi mogu da unište važne uzročnike biljnih bolesti kao što su Fusarium sp., Pseudomonas sp., Magnaporthe oryzae, Verticillium dahliae kao i uzročnika truleži ploda, Monilinia fructigena.

Ovi insekti koji su gusto naseljeni u svojim gnezdima i zbog toga izloženi velikom riziku od prenosa bolesti, razvili su sopstveni odbrambeni mehanizam kojim izlučuju antibiotske materije iz žlezda, ali i iz kolonija bakterija koje se nalaze na samim mravima.

"Ta jednjenja imaju značajan efekat na niz biljnih patogena", rekao je Joakim Ofenbers s Instituta za bionauku Univerziteta Aarhus.

Da li su mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Prema studiji, njihova upotreba može se primeniti na najmanje tri načina. Prvi je korišćenje živih mravi u biljnoj proizvodnji, ako to dozvoljavaju uslovi pod kojima rastu usevi. Drugi je hemijsko oponašanje njihovih odbrambenih jedinjenja te treći, genetskim inženjeringom za razvoj otpornih sorti ili razvojem pesticida koje sadrže te materije.

Rezultate istraživanja u celosti možete potražite ovde.


Tagovi

Mravi Biljne bolesti Patogeni Biološka kontrola Hemijska jedinjenja MRSA Bakterije


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.