Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrev
  • 14.09.2022. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Mladenovo i Čelarevo

Grejanje na sojinu slamu, drva ili ugalj - gde se više štedi?

Cena drva je visoka, grejanje na struju asocira na visoke račune, a u potrazi za jeftinim rešenjima u seoskim sredinama pojedini domaćini praktikuju grejanje na biomasu.

Foto: Rada Milišić
  • 1.570
  • 167
  • 0

Kako ćemo se i po kojim cenama grejati ove zime veliko je pitanje koje nas muči danima. Tokom letnjih meseci mnogi su se preznojavali od visokih temperatura ali i od pomisli da treba obezbediti ogrev. Drva ili pelet, struja ili gas pitaju se mnogi računajući moguću potrošnju ali i dobro znajući - šta god da odluče grejanje će ih koštati mnogo više nego prethodne godine.

Cena drva je visoka, vlada kriza oko gasa, a nismo sigurni da neće biti restrikcija i poskupljenja struje o čemu se uveliko priča.

Kubik ili metar ogreva - kada kupujete drva, a kada "vazduh"?

I dok su jedni po astronomskim cenama već nabavili drva, za čiju kupovinu je uglavnom potrebna gotovina, drugi još uvek traže svoju najpovoljniju računicu - kako se grejati, a ne potrošiti brdo para.

Grejanje na biomasu

Iako grejanje na struju mnoge asocira na velike račune, za one koji nemaju mogućnosti da izdvoje novac unapred, recimo za drva koja su skuplja nego lane, a košta i prevoz, istovar, sečenje, cepanje, ovo je sigurniji izbor. U potrazi za jeftinim rešenjima u seoskim sredinama pojedini domaćini praktikuju grejanje na biomasu, a kako kažu to je praktično i primamljivo jer štedi kućni budžet.

Žarko Ubović iz Mladenova već šest godina greje se na sojinu slamu. Na svojim parcelama seje soju i nakon žetve balira ostatke i koristi ih za loženje te tvrdi da ukoliko zamenite staru peć na drva kotlom na biomasu uštede na grejanju su sigurno do 50 odsto.

Ubović već šest godina greje se na sojinu slamu (ilustracija) (foto: Depositphotos/zigzagmtart)

Naš sagovornik kaže da spremi oko 1.000 bala slame, stavi ih pod krov da ne kisnu i ostanu suve, jer u suprotnom bude problem pri sagorevanju slame.

Na početku i kraju sezone loženja tokom prelaznog perioda naloži samo jednu balu dnevno i to je dovoljno da u prostorijama kuće bude prijatna temperatura. Kada je napolju hladno potroši dnevno oko 10 bala sojine slame, a na taj način greje i vodu u bojleru.

"Svaka tri sata odlazim do prostorije gde je kotao i ložim, nije mi to naporno, to je zimski period i nemam obaveza na njivi. Čišćenje i održavanje je jednostavno kao i paljenje kotla", kaže Ubović i dodaje da je njegov jedini trošak obzirom da ima svoj traktor i presu, nekoliko pakovanja kanapa, gorivo, radnici za utovar i istovar. Nekoliko dana mu je potrebno da obavi ovaj posao, ispresuje sojinu slamu i tako spremi ogrev za grejnu sezonu.

"Pelet je odličan ogrev ali je preskup, a meni nije teško da nakon žetve soje sve pripremim i tako uštedim najmanje 500 evra", kaže naš sagovornik.

Drva znatno poskupela

Mitar Milišić iz Mladenova greje se na drva i kaže da i ih je najbolje nabaviti tokom leta, iseći ih i iscepati kako bi se dobro prosušila, jer suva cepanica bolje gori i greje.

Milišić se nada da će 10 m3 drva biti dovoljno (foto: Rada Milišić)

"Kupio sam 10 kubnih metara bagrema po ceni od 9.000 i pet vrbe i topole po 4.000 dinara po kubiku. Kad dodam troškove sečenja i cepanja jasno se vidi da je ogrev znatno skuplji nego prošle godine. Na isporuku sam čekao oko mesec dana obzirom da je potražnja bila velika. Nadam se da će ovo biti dovoljno", kaže Milišić.

Grejanje i kuće i plastenika

Povrtar iz Čelareva Dragan Lukić svake godine kupuje ugalj i drva. U proseku potroši 10 kubnih metara drva i osam tona uglja. Toliko je spremio i za narednu zimu i nada se da neće biti ekstremno hladna.

"Osim što grejem kuću, ogrev mi je potreban i za grejanje dva plastenika površine 700 kvadratnih metara. Proizvodnja rasada je veliki, ozbiljan posao i ništa se ne sme prepustiti slučaju pa ni grejanje", kaže naš sagovornik i napominje da već početkom januara započinje ovaj posao, a odmah nakon setve semena temperatura u plasteniku tokom dana treba da se kreće od 20 do 25 stepeni, u noćnim satima od 12 do 15.

Lukić potroši 10 m3 drva i osam tona uglja

Kad su temperature niske plastenik dogreva kaloriferom te u tom periodu ima uvećane troškove za struju. Kubik bukve i hrasta plaćao je po 9.500 dinara, a tome treba dodati i troškove sečenja i cepanja drva koji su iznosili oko 700 dinara po kubnom metru što je sve zajedno znatno skuplje nego prethodne godine.


Tagovi

Grejanje na biomasu Grejanje na drva Cena drva Ugalj Žarko Ubović Mitar Milišić Dragan Lukić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃