Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Italija
  • 25.11.2020. 18:00
  • Italija

Gradonačelnik čuva ovce, jer je stočar oboleo od korone

Prvi čovek sicilijanskog grada Petrosino, Gaspare Đakalone čuva stado od 250 ovaca koje su u vlasništvu stočara zaraženog virusom korona. Ovaj zvaničnik se, između ostalog, odrekao i visoke plate kako bi se borio protiv italijanske mafije.

Foto: Facebook/Gaspare Giacalone
  • 219
  • 10
  • 0

Ljudskost i solidarnost, pomoć i podrška ono je što nam najviše treba u ovim teškim vremenima koja su snašla čitav svet. Pozitivan primer i topla priča dolaze iz sicilijanskog grada Petrosino čiji je gradonačelnik, Gaspare Đakalone na mnogo načina pomagao svojim sugrađanima tokom pandemije virusa korona.

Međutim, poseban čin priredio je stočaru Antoniju koji mu se obratio za pomoć nakon što je saznao da su njegova porodica i on zaraženi virusom korona, a nije mogao pronaći nikoga ko će paziti na njegovo stado od 250 grla.

Gaspare Đakalone odmah otrčao da pomogne

"Možete me pronaći među ovcama, janjadi i kozama jer je zabrinut pastir Antonio tražio pomoć. Upravo je saznao da je cela njegova porodica zaražena i ne može naći nikoga ko može da pazi na stado. Odmah sam otrčao da mu pomognem“, na svom fejsbuk profilu 13. novembra napisao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beča pozvao građane da kupuju domaće

Dodao je i kako Antonio voli svoj posao, da je to celi njegov život te da mu je nekoliko puta preko telefona, s knedlom u grlu ponovio da se ta stvorenja ne mogu napustiti.

"COVID direktno ili indirektno utiče na one koji sa tim nemaju nikakve veze. Biti gradonačelnik znači i žrtvovati se i pomoći ljudima. Danas se osećam malo više od običnog političara“, napisao je tada.

Kaže da kada je došao na farmu i video životinje kao i jagnjad staru samo nekoliko dana, jednostavno nije imao srca da ih napustiti.

Nakon što je priča 'eksplodirala', primio je mnogo poruka, a neki su se čak ponudili da udome janjad.

"Mnogi su pružili ruku, ali ovaj posao je teško improvizovati. Na primer, psi koji čuvaju stado mogu biti vrlo agresivni, morate znati kako sa njima postupati", naglasio je za Immagina i dodao kako je među pristiglim ponudama bila i ona od mladih imigranata sa kojima se narednih dana, do oporavka stočara, brinuo o ovcama. 

Odrekao se visoke plate kako bi se borio protiv mafije

Inače, Đakalone je diplomirani ekonomista i magistar poslovne administracije, a dugi niz godina bio je službenik u Evropskoj investicijskoj banci u Londonu. Svoju visoku platu na tom radnom mestu odlučio je da ostaviti i kandiduje se za gradonačelnika ovog gradića od svega 8.000 stanovnika.

Dolazi iz poljoprivredne porodice, a kako piše theguardian nakon što je pobedio na izborima, počeo je da se bori protiv mafije koja je izgradila hotele nekoliko metara od same obale.

Mafijašku zemlju dali poljoprivrednicima!

"Nisam to mogao da podnesem i kada sam se vratio u London, počeo sam da planiram kandidaturu za vođu Petrosina", rekao je. Svestan rizika, tada je izjavio da je to prljav posao, ali neko mora i to obavi.

Tokom dužnosti dobio je i brojna pisma s pretnjama smrću, 2016. godine razbijeni su prozori njegove kancelarije, a zidovi prošarani mecima.

Međutim, pobedio je. Tužilaštvo je zaplenilo zgrade koje su izgrađene uz obalu, a regionalna vlada proverila agencije za upravljanje javnim otpadom koje su takođe obavljale posao sa mafijom.


Tagovi

Gaspare Giacalone Gradonačelnik Stado Mafija Italija Petrosino Virus korona Solidarnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.