Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevreme
  • 15.05.2015. 15:00

Grad uništio voćnjake i useve

Grad koji je poharao područje Kragujevca, Ivanice i Arilja naneo je ogromne štete poljoprivrednicima uništivši useve i voćnjake.

Foto: depositphotos.com
  • 81
  • 3
  • 0

Velike štete poljoprivrednicima na području Ivanjice uzrokovao je grad koji je padao oko 20 minuta. Prema prvim procenama, načelnik opštine, Milomir Zorić, istakao je da su najveće štete pretrpeli poljoprivrednici sela Kumanica, Devići, Prilike, Brezova i Sareniku.

Malnari iz Kumanice žale se na potpunu štetu. Malinjaci kao i ostali poljoprivredni usevi uništeni su i u mestima: Kruščica, Radobađa, Brekovo i delu Dobrače, a stradali su i voćnjaci i usevi u okolini Kragujevca, konkretnije, u prigradskim naseljima Grošnica, Velike Pčelice, Gornja i Donja Sabanta i Dulene.

Zašto protivgradna zaštita ne funkcioniše?

Poljoprivrednici su ogorčeni ponašanjem države, odnosno nepreduzimanjem mera zaštite. Zorić je istakao kako je lokalna samouprava nabavila 192 rakete, ali za aktivaciju protivgradne zaštiite nadležni su državni organi. A kako se čini, oni nisu uradili sve što je bilo potrebno, jer rakete neiskorišćene stoje u magacinima.

Na isti problem požalio se i Milorad Radojičić, predsednik Saveta za poljoprivredu na području Arilja. Za to područje nadležan je poligon na Zlatiboru, gde su naveli da ugovori sa strelcima još uvek nisu potpisani, a nisu obavljeni ni zdravstveni pregledi tih ljudi. Prema nekim informacijama, celi proces teško može biti rešen pre jula, a to bi za poljoprivrednike u ovom kraju moglo biti prekasno. Već sada se zakasnilo sa reakcijom.

I tako, dok se loptica prebacuje sa lokalne samouprave na državne nedležne organe, rakete čekaju u magacinima, a poljoprivrednici trpe ogromne štete. Veliki deo njih nije ni osiguran pa time ova situacija postaje još teža.

Foto: depositphotos.com; hydromet


Tagovi

Olujno nevreme Grad Milorad Radojičić Rakete Protivgradna zaštita Arilj Kragijevac Milomir Zorić Poljoprivrednici Ivanjica