Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 07.06.2022. 13:30

Grad u okolini Kraljeva i Ivanjice: Kako oporaviti krompir, maline, šljive i jabuke?

Ono što napravite posle grada za voćku, imaće uticaj na zdravlje i rodnost, ne samo na ovu, nego i na godine koje dolaze.

Foto: Biljana Nenković
  • 347
  • 37
  • 0

Na području delovanja pojedinih lokaliteta (Rudno-opština Kraljevo i Kušići-opština Ivanjica), juče u večernjim satima je zahvatilo olujno nevreme praćeno gradom, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ovakvi vremenski uslovi pričinili su velike štete u usevima krompira i zasadima maline, šljive i jabuke, a oni  koji su pretrpeli oštećenja od grada treba sprovesti hemijske mere zaštite. Sprovođenje takvih mera ima za cilj sprečavanje prodora patogena kroz rane i povrede i ostvarenje infekcija.

Fizička oštećenja biljke

Led reže, zarezuje ili u potpunosti odstranjuje biljne delove pa dolazi do gubitka zelene lisne mase čime se stvaraju veće ili manje rane, a one su idealne za ulazak patogena, uzročnika bolesti koji može dokrajčiti biljku. Ono što napravite posle grada za voćku, imaće uticaj na zdravlje i rodnost, ne samo na ovu, nego i na godine koje dolaze.

Sam gubitak lišća je za biljku veliki šok jer je lišće to, koje za nju proizvodi hranivo, pa to treba hitno nadomestiti. Proizvođačima se preporučuje da, čim vremenski uslovi dozvole, sprovedu mere zaštite, i to:

Potrebno je sprovesti hemijske mere zaštite

U usevima krompira, radi sprečavanja infekcija prouzrokovačima plamenjače krompira (Phytophthora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani), primene neki od preparata na bazi aktivne materije:

  • mankozeb+matalaksil-M 

U zasadima maline, radi sprečavanja infekcija prouzrokovačima sive truleži (Botrytis cinerea) i ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata), primene neki od preparata na bazi aktivne materije:

  • fluopiram+trifloksistrobin
  • boskalid+piraklostrobin

Grad najviše oštetio jabuke i maline - kako oporaviti zasade?

U zasadima šljive, radi sprečavanja infekcije prouzrokovačem monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.), primene neki od preparata na bazi aktivne materije:

  • kaptan

U zasadima jabuke, radi sprečavanja infekcije prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), primene neki od preparata na bazi aktivne materije:

  • bakar-hidroksid
  • fosetil-aluminijum
  • Bacilus subtilis

Podsetimo da se veći učinak postiže ukoliko se preparati primene u roku 24 sata od nastale štete, a primenu biostimulatora savetujemo da ponovo koristite za pet do sedam dana.

Obavezno pre pripreme i primene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložena uputstva i upozorenja za upotrebu, te ih se pridržavajte.


Tagovi

Kraljevo Ivanjica Grad Vremenski uslovi Grad na krompiru Grad na šljivi Grad na malini Grad na jabuci


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva