Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice Srbije
  • 11.02.2021. 14:00

GPS na beloglavom supu sprečiće trovanje divljih životinja

GPS tehnologija omogući će projektnom timu da brzo pronađe i spasi otrovane lešinare, pa i otkloni opasnost za dalja trovanja.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • 96
  • 47
  • 0

U okviru projekta "BalkanDetox LIFE" prvi beloglavi sup dobio je GPS (Global Positioning System) uređaj kako bi pomogao u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih slučajeva trovanja divljih životinja na Balkanu, prenosi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

GPS tehnologija omogući će projektnom timu da brzo pronađe i spasi otrovane lešinare, pa i otkloni opasnost za dalja trovanja. U isto vreme, beloglavi supovi pomažu u krivičnim postupcima locirajući mesta trovanja i tako smanjuju obim ove štetne prakse na prostoru sedam balkanskih zemalja.

Borba protiv ilegalnog trovanja

Ovaj projekat, koji sprovodi Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) bori se protiv ilegalnog trovanja divljih životinja na Balkanu izgradnjom kapaciteta i podizanjem svesti ljudi o ovom problemu. Jedan od načina je korišćenje GPS tehnologije za praćenje potencijalnih slučajeva trovanja. Kada telesna temperatura ptice padne ili je dugo nepokretna pretpostavlja se da nešto nije u redu. U tom slučaju, GPS uređaji upozoravaju, omogućavajući brzu proveru ptice na terenu, što često pomaže u spašavanju lešinara i drugih divljih životinja. Ukolko su lešinari otrovani, može se pokrenuti istraga.

Praćenjem GPS kretanja lešinara, počinioci krivičnog dela bi mogli biti identifikovani i presude donete, odvraćajući tako potencijalne prekršioce od ponavljanja sličnih slučajeva.

Pokrenut novi projekat protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Kako smo ranije pisali, trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta, a cilj projekta je podizanje svesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv ovog problema u zemljama Balkana.

Beloglavi supovi su društvene ptice, tragaju za hranom u grupama i brzo otkrivaju leševe životinja koristeći svoj neverovatni vid, ističu iz Društva. Ova sposobnost omogućava im da brzo i efikasno konzumiraju leševe životinja, što ima ogromne ekološke koristi za prirodu, divlje životinje i ljude.


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Beloglavi sup GPS Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Trovanje životinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]