Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO soja
  • 14.08.2015. 12:00

GMO soja preuzela njive u Mačvi?

Područje Mačve postalo je "crna rupa" na kojoj se već godinama tajno gaji soja. Mali proizvođači koriste ju za ishranu stoke i na taj način nastoje ostvariti bolju zaradu. Apostrofirani su još Sremski, Zapadnobački i Južnobački okrug.

Foto: depositphotos.com
  • 455
  • 227
  • 0

Bez obzira što je područje Mačve pogodno za gajenje organske hrane i svih, posebno povrtaskih biljnih vrsta, na karti Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcijskih službi obeleženo je kao "crna rupa" na kojoj se već godinama tajno gaji GMO soja. Iz godine u godinu se to potvrđuje i na terenu, a pored Mačve, koja važi za područje sa najviše parcela pod GMO sojom, apostrofirani su Sremski, Zapadnobački i Južnobački okrug.

48 uzoraka - samo jedan negativan na GMO

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede je u poslednja dva meseca obavila 1.728 kontrola parcela zasejanih sojom i od 48 uzoraka samo je jedan bio negativan na GMO. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Sremu su pregledane 432 parcele i u sedam je otkrivena GMO soja. Nešto više, deset uzoraka je pronađeno u Zapadnobačkom kraju gde je kontrolisana 661 parcela. U Južnobačkom okrugu je uzorak uzet na 439 parcela, a na GMO je bilo pozitivno pet. Najviše uzoraka, 25 pozitivnih na GMO bilo je u Mačvanskom okrugu gde je kontrolisano 196 parcela.

Sitni proizvođači - preko GMO soje do bolje zarade

U Mačvi nerado govore o ovoj temi. Međutim, može se saznati da se uzgojem GMO soje najviše bave sitni proizvođači i to prvenstveno na parcelama koje su okružene kukuruzom i do kojih se može teško doći. Nije slučajno da se GMO soja najviše gaji u Mačvi i Sremu jer je to i stočarski kraj pa se "mutirana" soja koristi za ishranu stoke. Proizvođači dobro znaju da se hrana koja se kroristi u ishrani, posebno svinja, ne kontroliše, pa korišćenje GMO soje čija proizvodnja je jeftinija, može da im donese i bolju zaradu.

Da proizvođači ne prodaju GMO soju potvrđuju i otkupljivači i skladištari. Kažu da se lako može utvrditi da li je u pitanju GMO soja i dodaju da je promet smanjen i u procentima se kreće od 1,8 do 2 odsto. Inače, u Mačvi se GMO soja uzgaja još pre donošenja Zakona o genetski modifikovanim organizmima, pa se semena iz tog perioda i danas koriste. To ipak ne umanjuje štetnost ovih organizama po zdravlje ljudi. Problemi koji se najčešće javljaju su neplodnost, ubrzano starenje, pojava tumora, imunološki problemi, kao i promene u organima za varenje.

Kazne su preblage

Blaga kaznena politika je jedan od faktora koji utiču da se GMO i dalje nalazi na plodnim njivama. Kazna za poljoprivrednika je od 30 do 50 hiljada dinara, dok je za kompanije i poljoprivredna preduzeća od 500.000 do tri miliona dinara. Svake godine GMO soja se uništava tanjiranjem sporne parcele i to u prisustvu fitosanitarnih inspektora.

Da je pojedinim poljoprivrednicima zarada na prvom mestu, bez obzira na posledice koje GMO soja može da izazove, govori i podatak da ne poštuju ni opštinske odluke kojima je uzgoj GMO zabranjen. Interesantno je da su grad Šabac i opština Bogatić usvojili Deklaraciju o područjima bez GMO, baš kao i mnoge druge lokalne samouprave u Srbiji.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Tagovi

GMO soja Mačva Srem Juznobački okrug Zapadnobački okrug Šabac Bogatić Deklaracija Blage kazne Proizvođači Ishrana stoke Štetnost Stočarski kraj


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]